OFERTA AKTUALNIE NIEAKTUALNA - PRZEWIDYWANY TERMIN PONOWNIE URUCHOMIENIA SPRZEDAŻY 15-30.09
Śliwa ałycza (mirabelka) - Prunus cerasifera
Oferta dotyczy 1 szt rośliny kopanej z gruntu wysokości ok 70cm
Ałycza jest krzewem lub drzewem dorastającym do 5-6 m wysokości, z nisko osadzoną, rozłożystą koroną. Najładniejsza jest w kwietniu, gdy kwitnie. Obsypana jest białymi, pachnącymi kwiatami tak obficie, iż ma się wrażenie, że jest przyprószona śniegiem. Niestety, jej uroda trwa zaledwie kilka dni, a szkoda, bo wygląda wtedy pięknie, zwłaszcza na tle ciemniejszych drzew lub ceglanej elewacji. Nie jest wymagająca co do gleby, urośnie nawet na bardzo słabej. Lubi stanowiska słoneczne, ale i w półcieniu dobrze sobie radzi. Rośnie szybko i jest odporna na mróz, dlatego stosowano ją przez setki lat w sadownictwie jako podkładkę pod szlachetne odmiany śliw, moreli, brzoskwiń i migdałowców. Świetnie też znosi strzyżenie, za co głównie cenią ją projektanci ogrodów.To niezwykłe drzewo jest trochę jak szpieg, który każdemu przedstawia się inaczej. Jedni nazywają ją ałyczą, inni mirabelką, jeszcze inni śliwą, i to w dodatku wiśniową. Warto więc ostatecznie ją zdemaskować. Podstawowy gatunek to śliwa wiśniowa (Prunus cerasifera), jej owoce mają kolor czerwony z lekkim woskowym nalotem. Ałycza jest kaukaską odmianą tejże śliwy o nazwie 'Divaricata' i ma żółte owoce. Często potocznie nazywa się je mirabelkami, ponieważ smakują i wyglądają jak... prawdziwe mirabelki - odmiana śliwy domowej. A ponieważ śliwa domowa (Prunus domestica) powstała między innymi ze śliwy wiśniowej, to prawdziwe mirabelki są wnuczkami ałyczy
Ałycza to jedna z roślin najlepiej nadających się do formowania (jest mniej wymagająca niż cis, odporniejsza na mrozy od bukszpanu) - zrobimy z niej żywopłotowe ściany i figury geometryczne o niemal dowolnym kształcie. Podobnie formuje się odmiany śliwy wiśniowej o purpurowych liściach, 'Atropurpurea' i 'Nigra', można więc z samych ałyczy, ciętych w różne kształty, tworzyć jedyne w swoim rodzaju dwubarwne zielono-purpurowe kompozycje.
Z owoców Ałyczy można robić różnego rodzaju przetwory i nalewki
Powidła z owoców ałyczy
Składniki:
- 1 kg owoców ałyczy (żółte, małe śliweczki rosnące na krzewach)
- 40 dag cukru
Sposób przyrządzania:
Dojrzałe owoce przebrać odrzucając robaczywe, dokładnie wypłukać, przesypać do rondla i rozparować na małym ogniu. Przetrzeć przez nylonowe sito, pestki odrzucić. Miazgę podgrzewać przez kilkanaście minut po czym odstawić do następnego dnia. Tę czynność powtarzać przez 3-4 dni. W czasie zagęszczania zawartość często mieszać aby nie przywarła do dna. Cukier dodać w ostatniej fazie zagęszczania, kiedy powidła są już szkliste i spadają z łyżki płatami. Gorące powidła przełożyć do kamiennego garnczka i zapiec w piekarniku, aż utworzy się skorupka, po czym obwiązać pergaminem lub folią. Powidła z ałyczy mają kwaskowaty, orzeźwiający smak.
Odporne na mróz
Rośliny pochodzą z mojej plantacji i są dobrze ukorzenione, więc bardzo łatwo się przyjmą w nowym miejscu.
Oferta dotyczy rośliny kopanej z gruntu
Jesienną sprzedaż rozpoczynamy we wrześniu przy temperaturze do 20 stopni
Zdjęcie czwarte przedstawia oferowane rośliny
Wysyłki dokonuję na drugi dzień roboczy po otrzymaniu pieniędzy
Preferuję przelew PayU
Możliwy jest odbiór osobisty po wcześniejszej wpłacie
NUMER RACHUNKU OTRZYMA KUPUJĄCY W MAILU INFORMACYJNYM OD ALLEGRO.
POZDRAWIAM I ZAPRASZAM.
PYTANIA PROSZĘ KIEROWAĆ NAwojan0@op.pl
LUB TEL. 502-029-314