Ślimaki morskie w sosie własnym 115g Espinaler
Rozkolec ma mięso nieco twardawe, o subtelnym morskim smaku. Na włoskich targowiskach jest nazywany »maczugą Herkulesa«.
Idealne z sosem aïoli.
INFORMACJE
- Masa netto: 115 g (po odsączeniu 55 g).
- Skład: Rozkolce, woda, cytryna, sól.
- Marka: Espinaler (Hiszpania).
- Po otwarciu: Produkt gotowy do spożycia.
- Połowy: Morze Śródziemne.
- Pojemność: 120 ml.
- Najlepiej spożyć przed: 2027.05.31. Po tym dniu zawartość nadal nadaje się do spożycia, jedynie walory smakowe mogą być nieco zmienione.
ESPINALER
Espinaler to hiszpańska firma, która rozpoczęła działalność w 1896 roku jako tawerna w miejscowości Vilassar de Mar pod Barceloną. Z biegiem lat firma rozszerzyła swoją ofertę, wprowadzając do sprzedaży wysokiej jakości wermut i różnorodne przystawki, między innymi słynny sos »Salsa Espinaler«: kombinację octu, winnego, czerwonego i czarnego pieprzu oraz starannie dobranych przypraw. Przełom w strategii biznesowej nastąpił w latach siedemdziesiątych, kiedy to firma rozpoczęła produkcję konserw z ryb i owoców morza. W 2000 roku w Vilassar de Mar został otwarty sklep połączony z tawerną, o powierzchni 1300 m², z ofertą ponad 300 produktów Espinalera. Potwierdzeniem jakości tej oferty firmy było zdobycie nagrody »Najlepszy Specjalistyczny Sklep dla Koneserów w Hiszpanii« (»Mejor Tienda Gourmet Especializada de España«), przyznawanej przez Feria Gourmets, co miało miejsce w roku 2012. Anthony Bourdain odwiedził tawernę Espinalera w odcinku 4 sezonu 17 serii »No Reservations«.
DIETA
- Wartości odżywcze (na 100g): wartość energetyczna 371 kj / 89 kcal, tłuszcz 1,2 g, (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g), węglowodany 0 g, (w tym cukry 0 g), białko 19,5 g, sól 0,2 g.
- Zdrowie: Wysoka zawartość białka, niska zawartość tłuszczu, niska zawartość soli.
EKOLOGIA
- Pakowanie i wysyłka. Stosujemy materiały przyjazne środowisku. Używamy kartonów biodegradowalnych. Jako wypełniacz stosujemy materiał pochodzenia roślinnego (Skropak). Paragony drukujemy na papierze bezfenolowym. Do zaklejania przesyłek używamy taśm z papieru kraft, które podlegają recyklingowi, z klejem na bazie kauczuku. Aplikowane przez nas etykiety są łatwo odlepne, kartony można zatem wykorzystać ponownie.
- Zero śmieci. Puszki doskonale nadają się do hodowania roślin. Wystarczy zrobić w dnie kilka dziurek do odpływu nadmiaru wody, nasypać ziemi, zasadzić nasiona i podlewać od czasu do czasu. W wyższych puszkach bardzo dobrze sprawdzają się: bazylia, mięta, rukola, rozmaryn, majeranek czy tymianek, w niższych: rzeżucha czy koperek.
PROFITY
- Przechowywanie. Puszki z rybami i owocami morza są łatwe do przechowywania. Nie wymagają lodówki ani zamrażarki. Oszczędza to energię, redukuje koszty i negatywny wpływ na środowisko naturalne. Puszki mogą być przechowywane przez długi czas, mierzony w latach. Nawet po upłynięciu zalecanego terminu spożycia, produkt jest nadal zdrowy i może być jedzony bez żadnego ryzyka.
- Bezproblemowość. Ryby i owoce morza z puszek są gotowe do konsumpcji bezpośrednio po otwarciu. Nie wymagają obróbki termicznej. Mogą być zarówno podstawą do przyrządzania nieskomplikowanych dań czy być składnikiem wykwintnych potraw.