Firma Książka-Net z 14-letnią tradycją w sprzedaży zaprasza Państwa do zakupu:
CHÓW ŚLIMAKÓW
Pielęgnacja, żywienie, zarys chorób z profilaktyką oraz kulinaria
Grzegorz Sowiński, Rafał Wąsowski
Wydawnictwo Uniwersytet Olsztyn
Format: 17x 25,5 cm ,Stron: 79, Rok wyd. 2012
Oprawa : miękka
Stan: dobry, strony czyste, przebarwienia na stronie tytułowej i pofalowanie ostatniej kartki
WIĘCEJ FOTOGRAFII POD MINIATURKĄ POWYŻEJ
"Chów ślimaków. Pielęgnacja, żywienie, zarys chorób z profilaktyką oraz kulinaria
Książka jest pierwszym polskim opracowaniem przedstawiającym zasady chowu ślimaków jadalnych. Zawiera szczegółowe wiadomości z zakresu wymagań środowiskowych, żywienia, pielęgnacji, profilaktyki chorób oraz wyposażenia pastwisk i pomieszczeń, a także ciekawe przepisy kulinarne.
To wydawniczy hit! Od lat w Polsce zainteresowanie hodowlą ślimaków oraz ich przetwarzaniem nie słabnie. Publikacja Grzegorza Sowińskiego i Rafała Wąsowskiego jest odpowiedzią na to zapotrzebowanie. Autorzy podzielili pracę na dziewięć rozdziałów. Najpierw przedstawili podstawowe wiadomości na temat budowy i chowu ślimaków – w parku oraz w pomieszczeniach. Omówili także specyfikę chowu ślimaka winniczka. Dokonali przeglądu chorób dotykających te zwierzęta. Ostatni rozdział to opis obróbki wstępnej i parę przepisów, np. na pasztet ze ślimaków lub ślimaka zapiekanego na pieczarce.
Chów ślimaków – jak podają autorzy we wstępie – znany był już w czasach starożytnego Rzymu, gdzie ceniono je nie tylko za walory smakowe, ale także przypisywano im właściwości lecznicze oraz traktowano niemal jako afrodyzjak. Zawartość składników odżywczych w surowym mięsie ślimaków porównywalna jest z chudą cielęciną. O wysokiej wartości białka decyduje pełen zestaw aminokwasów egzogennych, a o tłuszczu – zawartość w nim aż 75% nienasyconych kwasów, co nadaje mięsu dietetyczne wartości odżywcze. Chów nie jest łatwy, ale informacje zawarte w publikacji pozwalają na podjęcie się tego zadania. Pracę opatrzono poglądowymi rysunkami, np. jak przygotować urządzenie do chowu ślimaków typu „ul”. W zamierzeniu autorów po książkę sięgną studenci kierunków zootechnicznego, weterynaryjnego, ale przede wszystkim zainteresowani chowem ślimaków
Szczegółowy spis treści na fotografiach pod miniaturką