Śledziowy forszmak wersja klasyczna Ukraina 180 g
Promocja! Data przydatności tego produktu to 07.04.2023.
Cena promocyjna wynosi jedynie 11.99 !!!
Śledziowy forszmak prosto z Ukrainy, w wersji klasycznej
masa netto: 180 g
kraj pochodzenia: Ukraina
Forszmak ze śledzia to jedna z najsmaczniejszych przystawek.
Śledziowy forszmak to prawdopodobnie najbardziej autentycznie żydowska receptura na śledzia.
Samo słowo forszmak w jidysz oznacza „przedsmak”, czyli przystawkę, która ma pobudzić kubki smakowe. Istnieje wiele odmian forszmaku – prawdopodobnie tyle, ile było sztetli w Europie Wschodniej.
Forszmak wyprodukowany jest z młodego, tłustego śledzia oceanicznego o bardzo delikatnym, lekko słonym mięsie.
Śledzie są bogatym źródłem białka, zawierają dobroczynne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. omega 3 oraz witamin A1, B1, B2, B6, B12, C, D. Kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać chorobom serca, wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny działają antydepresyjnie.
Śledzie dzięki zawartości kwasów omega-3 wzmacniają kości oraz wspomagają pracę oczu
Forszmak śledziowy jest idealnym towarzyszem, wódki, ale nie tylko.
Śledź forszmak to prosta, ale bardzo oryginalna i zaskakująco smaczna przystawka z marynowaną cebulką
Warto podać ją ze świeżo posiekanym szczypiorkiem, pietruszką, lub koperkiem, kiełkami lub inną zieleniną, którą lubisz.
Podawaj od razu z grzankami z czarnego lub białego chleba, chlebem litewskim lub krakersami.
Składniki: śledź (Clupea harengus; obszar połowu: FAO 27.5.a 4.B, Wody Islandii) solony 50%, olej słonecznikowy rafinowany, woda, cebula marynowana 5%, cukier, sól, regulatory kwasowości: kwas octowy, lakton kwasu glukonowego; przeciwutleniacze: kwas winny, kwas cytrynowy; substancje zagęszczające: żółtko jaja w proszku, guma ksantanowa, guma guar, modyfikowana skrobia ziemniaczana; dekstroza, syrop glukozowy; substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu.
Produkt może zawierać pojedyncze ości.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 1346 kJ/326 kcal, tłuszcz – 31,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,9 g, węglowodany – 1,5 g, w tym cukry – 1,0 g, białko 9,1 g, sól – 2,8 g.
Masa netto: 180 g