Śledź wędzony z warzywami w pikantnym sosie pomidorowym 200 g
- Rodzaj: śledź atlantycki, wędzony drewnem bukowym
- Śledź ze zrównoważonych połowów posiadających certyfikat MSC.
Skład: Wędzone filety śledziowe
Składniki: 55% filety śledziowe, woda, 10% warzywa w zmiennych proporcjach (papryka, ogórek, cebula, seler), olej rzepakowy, 7 % przeciermidorowy, cukier, przyprawy, ocet spirytusowy, substancja zagęszczająca: guma guar; sól, skrobia ryżowa, mleko w proszku odtłuszczone, ekstrakty przypraw, aromat naturalny, dym drewna bukowego. Może zawierać gluten i gorczycę.
Produkt może zawierać gorczycę, seler, gluten i mleko
Kraj produkcji śledzia: Niemcy
Waga: 200 g
Smaczne i zdrowe, bogate w białko i kwasy tłuszczowe
Śledzie są bogatym źródłem m pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka.
Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi! Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone.
Szczególnie cenny jest kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu, a przy tym zwiększa odporność.Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.Pieczone na ruszcie albo w piekarniku (w folii aluminiowej lub w tzw. rękawie do pieczenia), duszone lub gotowane na parze są lekko strawne. Mogą być, zatem wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i seniorów. Powinny je jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia i niedokrwistość.Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze 30/33 st. i trwa do kilku dób. Przy wędzeniu w takiej temperaturze ryba jest dużo trwalsza niż przy wędzeniu na gorąco. Na zimno najczęściej wędzi się łososie, płaty śledziowe.