Skulibaba
czyli cebula to tajemniczy składnik tego dojrzewającego sera podpuszczkowego. Ser Skulibaba EKO dojrzewa przez około 3 miesiące, obłożony suszoną cebulką. I choć w serze jej nie widać, to cebulowy aromat i posmak są bardzo charakterystyczne i wyraźnie wyczuwalne.
IDEALNIE PASUJE DO
czerwone wino
orzechy
winogrona
Pakowany hermetycznie po ok. 250 g.
Stara Mleczarnia produkuje kaszubskie sery dojrzewające z mleka krowiego. Sery są tworzone przez doświadczonych mistrzów serowarstwa metodami rzemieślniczymi, na bazie tradycyjnych receptur. Ich podstawą są wyłącznie naturalne składniki – sery Starej Mleczarni nie zawierają dodatków chemicznych (barwników, stabilizatorów, polepszaczy smaku etc.). Sery dojrzewają minimum 3 miesiące w podziemnych dojrzewalniach i są ręcznie pielęgnowane.
Tradycje produkcyjne zakładu mleczarskiego w Zielinie na Kaszubach sięgają lat 30-tych XX wieku.
Skulibaba Eko, porcja pakowana hermetycznie ok. 250g