Skrobia ziemniaczana 1kg Kros
Skrobia ziemniaczana uzyskiwana jest z bulw ziemniaka w procesie mechanicznego roztarcia, wymycia i rafinacji. Mąka ziemniaczana wytwarzana jest z gotowanych, całych ziemniaków. Proces produkcji polega na ich odparowaniu i zmieleniu razem ze skórką.
Skrobia z powodzeniem nadaje się do domowych eksperymentów. Dodana w niewielkiej ilości do lakieru do paznokci, sprawia, że lakier staje się matowy, czyli mocno kryjący i bez połysku. Niektóre panie używają skrobi ziemniaczanej do oprószania rzęs, tuż przed malowaniem. Po wytuszowaniu rzęsy wydają się być grubsze i gęstsze.
- Wartości odżywcze, w 100 g
- Wartość energetyczna, 1440 kJ / 366 kcal
- Tłuszcz, 0,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone, 0 g
- Węglowodany, 83,9 g
- w tym cukry, 0 g
- Błonnik
- Białko, 0,6 g
- Sól, 0