TERMIN PRZYDATNOŚCI czerwiec 2022 r.,/data na zdjęciu produktu jest nieaktualna/
Skórka cytronu kandyzowana
waga 100 g
importer AGROBAKAŁ
SKÓRKA CYTRONU KANDYZOWANA
Cytron, zwany też cedratem, z nazwy i wyglądu przypomina dobrze znaną cytrynę. Spore, żółte owoce mają jednak mniej miąższu i znacznie grubszą, nieregularną skórkę. To właśnie ona stanowi najcenniejszą część cytronu, uznawanego za protoplastę wszystkich cytrusów. Wykorzystuje się ją w procesie kandyzowania, konserwując wyjątkowy smak i aromat.
Cykata
- to inaczej kandyzowana skórka owoców cytrusowych. Cytrony doskonale sprawdzają się w tym celu, gdyż ich gruba, chropowata otoczka stanowi przeważającą część owocu. Charakteryzuje się silnym aromatem, a podczas procesu kandyzowania zyskuje przyjemny, słodko-kwaśny smak. Przygotowanie cykaty z cedratu przebiega w 2 etapach. Rozpoczyna się fermentacją niedojrzałych owoców w kąpieli solankowej, a kończy namaczaniem w syropie cukrowym. Gotowa kandyzowana skórka cytronu stanowi doskonały dodatek do ciast, przetworów, deserów i mieszanek zapachowych. Jest też pomysłem na niecodzienny i bardzo smaczny element dekoracyjny stołu lub słodkich dań.