Pyłek kwiatowy- 150g
Numer katalogowy: Skarby3
Co nieco o produkcie...
Sprawdźmy, czy to właśnie jest produkt odpowiedni dla Ciebie?
Pyłek kwiatowy- 150g
Pyłek kwiatowy, znany również jako pyłek pszczeli Pyłek kwiatowy - co to jest? Pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach (inna nazwa: obnóża pyłkowe). Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek kwiatowy jego powierzchnia może być chropowata, haczykowata lub lepka itp. Kolor pyłku pszczelego również różni się w zależności od kwiatów, z których jest pobierany. Głównie bywa żółty i utrzymany w odcieniach tej barwy.
Pyłek kwiatowy- właściwości: Analizując i badając odżywcze oraz terapeutyczne walory pyłku pszczelego, odkryto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe, przeciwko promieniowaniu, jak również właściwości ochronne dla wątroby. W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego, pochodzącego z różnych gatunków roślin, stwierdzono obecność ponad 250 substancji. Do ich zasadniczych grup zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy oraz biopierwiastki.
Jak stosować pyłek? Sposób 1- 1 łyżkę pyłku należy na wieczór umieścić w letniej wodzie- rano spożywać na czczo. W ten sposób osiągniemy nawet 8-10 razy większą przyswajalność. Ten sposób jest poparty największa ilością literatury z zakresu apiterapii.
Sposób 2- 1 łyżkę pyłku należy dodawać do jogurtu, owsianki, kefiru na minimum pół godziny przed spożyciem w celu rozpuszczenia pyłku.
Dlaczego warto stosować pyłek kwiatowy polskiego pochodzenia? Stosowanie pyłku naszego - krajowego sprawia, że mamy do czynienia z tymi samymi alergenami, z którymi obcujemy na co dzień. Daje to nam pewność że pyłek nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie oraz unikniemy nieznanych nam dotąd alergii czy reakcji uczuleniowych.
A co ze składem?
Skład jest najważniejszy!
Składniki: