SIGALAS SANTORINI BARREL 2013
Każdy winoman słyszał o Santorini, każdy fanatyk słyszał o Santorini Sigalasa. To klasyk winiarskiej Grecji i mocny kandydat na „największy ukryty skarb” winiarskiego świata. Co roku to niesamowita esencja mineralności, wino słone jak kryształ morskiej soli, świeże jak bryza znad oceanu.
OPIS WINA
Charakterystyka: jasna złota barwa, dyskretny aromat dębu z nutami owoców cytrusowych, na podniebieniu pełne, okrągłe i rześkie z typowym dla wina z Santorini mineralnym charakterem.
Najlepsze w temp. 12° C.
Winifikacja: Fermentacja w beczkach z dębu francuskiego oraz dojrzewanie na osadach drożdżowych w okresie 6 miesięcy ΅Άsur liesΆΆ.
Wina z Santorini wyróżniają się swoim unikalnym charakterem, jako że region ten jako jeden z nielicznych w Europie uniknął inwazji filoksery dzięki wulkanicznej glebie.
Pojemność: 750ml
Apelacja: Superior Quality PDO «Santorini»
Kolor: białe
Smak: wytrawne
Rocznik: 2013
Szczep: Assyrtiko 100%
Ocena Producenta: producent wyróżniony *** w przewodniku Wina Europy
"Najwybitniejsze białe wino greckie i zapoznany diament winiarstwa światowego. Nieprawdopodobnie pięknie i nieprawdopodobnie trudne w uprawie winnice na wulkanicznej skale dają wino potężnie zbudowane, ale swoiście lekkie i zwiewne; chłodne, cytrusowo świeże, ostre, fenomenalnie mineralne, jednym słowem niepowtarzalne. Wino, któremu warto sprzedać duszę." - Wojciech Bońkowski, Magazyn WINO
WINNICA SIGALAS
DOMAINE SIGALAS ZASTAŁA ZAŁOŻONA W 1991 R PRZEZ PARIS SIGALAS, CHRISTOSA MARKOZANE, JANNISA TOUNDASA. OD 1998 ROKU SIEDZIBĄ DOMAINE SIGALAS JEST OIA W PÓŁNOCNEJ CZĘŚCI WYSPY SANTORINI.
Etniczne szczepy Assyrtiko, Athiri, Mandaliria uprawiane są na powierzchni 19 ha unikalnego wulkanicznego „terroir” – jedynego pozostałego w Europie „Philoxera Free”. W Domaine Sigalas wytwarza się 200 tys. butelek rocznie znakomitego wina o unikalnej jakości.
Galeria zdjęć - kliknij, aby powiększyć