SIGALAS SANTORINI 2014
Każdy winoman słyszał o Santorini, każdy fanatyk słyszał o Santorini Sigalasa. To klasyk winiarskiej Grecji i mocny kandydat na „największy ukryty skarb” winiarskiego świata. Co roku to niesamowita esencja mineralności, wino słone jak kryształ morskiej soli, świeże jak bryza znad oceanu.
Chyba największa gwiazda wśród białych win .Wino z 2006 wygrało ZŁOTY MEDAL w kategorii "wino białe w najlepszej relacji jakości do ceny" na Grand Prix magazynu WINO . Ostatni oceniany rocznik 2011 to 93 pkt u R.Parkera i 91 pkt w Wine Spectator PRO20
OPIS WINA
Charakterystyka: jasna słomkowa barwa z zielonymi refleksami, intensywny aromat cytrusów, doskonała struktura z głębią aromatu oraz kwasowości nadającej świeży, mineralny i szlachetny charakter z długim owocowym finiszem.
Wina z Santorini wyróżniają się swoim unikalnym charakterem, jako że region ten jako jeden z nielicznych w Europie uniknął inwazji filoksery dzięki wulkanicznej glebie.
Pojemność: 750ml
Apelacja: PDO Santorini
Kolor: białe
Smak: wytrawne
Rocznik: 2014
Szczep: Assyrtiko 100%
Ocena Producenta: producent wyróżniony *** w przewodniku Wina Europy
"Najwybitniejsze białe wino greckie i zapoznany diament winiarstwa światowego. Nieprawdopodobnie pięknie i nieprawdopodobnie trudne w uprawie winnice na wulkanicznej skale dają wino potężnie zbudowane, ale swoiście lekkie i zwiewne; chłodne, cytrusowo świeże, ostre, fenomenalnie mineralne, jednym słowem niepowtarzalne. Wino, któremu warto sprzedać duszę." - Wojciech Bońkowski, Magazyn WINO
WINNICA SIGALAS
DOMAINE SIGALAS ZASTAŁA ZAŁOŻONA W 1991 R PRZEZ PARIS SIGALAS, CHRISTOSA MARKOZANE, JANNISA TOUNDASA. OD 1998 ROKU SIEDZIBĄ DOMAINE SIGALAS JEST OIA W PÓŁNOCNEJ CZĘŚCI WYSPY SANTORINI.
Etniczne szczepy Assyrtiko, Athiri, Mandaliria uprawiane są na powierzchni 19 ha unikalnego wulkanicznego „terroir” – jedynego pozostałego w Europie „Philoxera Free”. W Domaine Sigalas wytwarza się 200 tys. butelek rocznie znakomitego wina o unikalnej jakości.
Galeria zdjęć - kliknij, aby powiększyć