SIGALAS MAVROTRAGANO-MANDILARIA
Każdy winoman słyszał o Santorini, każdy fanatyk słyszał o Santorini Sigalasa. To klasyk winiarskiej Grecji i mocny kandydat na „największy ukryty skarb” winiarskiego świata. Co roku to niesamowita esencja mineralności, wino słone jak kryształ morskiej soli, świeże jak bryza znad oceanu.
Czerwone wino ze starych krzewów lokalnych odmian winorośli. Producent uważany za jednego z najlepszych w Grecji, między innymi przez Parkera oraz Wina Europy.
OPIS WINA
Charakterystyka: Owoce używane do produkcji tego wina pochodzą ze starych krzewów winnych, które mają ponad 60 lat. Fermentacja oraz dojrzewanie wina ma miejsca w zbiornikach ze stali nierdzewnej w ściśle kontrolowanej temperaturze, przez okres jednego roku. Część moszczu fermentuje w beczkach z dębu francuskiego. Wino posiada głęboką, karmazynową szatę. W nosie wyczuwalne nuty malin, truskawek i śliwek. Usta bardzo przyjemne, z dobrze zarysowaną kwasowością, wyczuwalnymi, ciepłymi taninami. Wino doskonale sprawdzi się w towarzystwie czerwonych mięs, dań kuchni śródziemnomorskiej oraz niezbyt ostrych serów.
Temperatura podawania 17-18⁰C.
Pojemność: 750ml
Apelacja: PGI Cyclades
Kolor: czerwone
Smak: wytrawne
Rocznik: 2014
Szczep: Mavrotragano 60%, Mandilaria 40%
Ocena Producenta: producent wyróżniony *** w przewodniku Wina Europy
WINNICA SIGALAS
DOMAINE SIGALAS ZASTAŁA ZAŁOŻONA W 1991 R PRZEZ PARIS SIGALAS, CHRISTOSA MARKOZANE, JANNISA TOUNDASA. OD 1998 ROKU SIEDZIBĄ DOMAINE SIGALAS JEST OIA W PÓŁNOCNEJ CZĘŚCI WYSPY SANTORINI.
Etniczne szczepy Assyrtiko, Athiri, Mandaliria uprawiane są na powierzchni 19 ha unikalnego wulkanicznego „terroir” – jedynego pozostałego w Europie „Philoxera Free”. W Domaine Sigalas wytwarza się 200 tys. butelek rocznie znakomitego wina o unikalnej jakości.
Galeria zdjęć - kliknij, aby powiększyć