ASSYRTIKO-ATHIRI
Assyrtiko-Athiri od Sigalasa jednej z największych winiarskich gwiazd Grecji , które zdobyły międzynarodową sławę . Oceniany ostatnio poprzedni rocznik aż 90 pkt u Parkera i 89 pkt w Wine Spectator . Rewelacyjny stosunek ceny do jakości.PRO20
OPIS WINA
Charakterystyka: Wino z ponadpięćdziesięcioletnich krzewów winorośli uprawianych na wulkanicznej glebie na wyspie Santorinii. Winifikowane w stali w kontrolowanej temperaturze. Barwa jasnosłomkowa, w bukiecie dominują dojrzałe nuty cytrusowe. W ustach żywe, kwasowe. Wino rześkie, mineralne, z umiarkowaną kwasowością i długim owocowym finiszem. Najlepsze w temperaturze 10-11C
Pojemność: 750ml
Apelacja: Superior Quality «Santorini».
Kolor: białe
Smak: wytrawne
Rocznik: 2014
Szczep: Assyrtiko 75%, Athiri 25%
Wyróżnienia:
- 2017: Assyrtiko-Athiri 2016 | Silver Medal at 17th International Wine Competition, Thessaloniki
- Assyrtiko-Athiri 2016 | Silver Medal at TEXSOM International Wine Awards
- 2016: Assyrtiko-Athiri 2015 | Silver Medal at TEXSOM International Wine Awards
- Assyrtiko-Athiri 2015 | Robert Parker : 92 points
- 2015: Assyrtiko-Athiri 2014 | Silver Medal at 15th International Wine Competition, Thessaloniki
- Assyrtiko-Athiri 2014 | 87 points, Silver Medal at Germany’s International Wine Competition
- Assyrtiko-Athiri 2014 | Robert Parker: 92 points
- 2014: Assyrtiko-Athiri 2013 | Silver Medal at 14th International Wine Competition, Thessaloniki
- Assyrtiko-Athiri 2013 | Silver Medal at International Wine and Spirits Competition
- Assyrtiko-Athiri 2013 | Robert Parker: 90 points
- Assyrtiko-Athiri 2013 | Wine and Spirit August tastings : 88 points
- 2013: Assyrtiko-Athiri 2012 | Robert Parker: 91 points
- 2012: Assyrtiko-Athiri 2011 | Robert Parker: 90 points
Oraz 10 innych wyróżnień i medali w latach 2006-2011
Opisy rocznika 2011:
The 2011 Asirtiko / Athiri, is 75% Assyrtiko (notwithstanding the inconsistent spelling on Sigalas’ label), with 25% Athiri. It is fragrant and lovely this year, and a terrific value. Given the blend, this will never have the pure depth and power of the top end of the lineup, but its aromatics and elegance are utterly charming and it has a lot to offer in its own, more personable style. Tinged with some lemon-lime early on, it eventually became more harmonious while remaining perky, showing viscosity and personality. It becomes quite mouth-coating as it warms. Retasted the next day, it was, if anything, even better, crisp but harmonious, a little more complex and still persistent. This is a lovely effort in this vintage, one of the finest values in the report. Drink now-2018. 90/100 - eRobertParker.com
Crisp, with juicy, ripe apple and pear flavors that are quite spicy and rich. Ruby grapefruit notes linger on the crunchy finish, joined by plenty of citrus zest and chalky, minerally accents. Drink now through 2017. 89/100 - Wine Spectator
WINNICA SIGALAS
DOMAINE SIGALAS ZASTAŁA ZAŁOŻONA W 1991 R PRZEZ PARIS SIGALAS, CHRISTOSA MARKOZANE, JANNISA TOUNDASA. OD 1998 ROKU SIEDZIBĄ DOMAINE SIGALAS JEST OIA W PÓŁNOCNEJ CZĘŚCI WYSPY SANTORINI.
Etniczne szczepy Assyrtiko, Athiri, Mandaliria uprawiane są na powierzchni 19 ha unikalnego wulkanicznego „terroir” – jedynego pozostałego w Europie „Philoxera Free”. W Domaine Sigalas wytwarza się 200 tys. butelek rocznie znakomitego wina o unikalnej jakości.
Galeria zdjęć - kliknij, aby powiększyć