Siemię lniane
Siemię lniane to idealny dodatek do chleba, jogurtu czy sałatek. Najlepiej spożywać w formie samodzielnie mielonej (fabrycznie mielony szybko traci swoje wartości). Do chleba można dodawać całe ziarna.
Nasiona lnu korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Całe i gotowane nasiona oraz substancje śluzowe, które otrzymamy, mają działanie powlekające na błonę śluzową przełyku, dwunastnicy i żołądka. Stanowią one naturalną barierę przed czynnikami drażniącymi, np. niektórymi lekami. Len ma też zastosowanie u osób z nadwagą, otyłością, chorobami układu sercowo-naczyniowego i innych osób, które chcą naturalnym sposobem uzupełnić kwasy Omega 3. Regulują poziom cholesterolu, zwiększając jego dobry poziom i usuwając z organizmu ten zły. Pomagają w przeciwdziałaniu zaparciom i mają lekkie właściwości przeczyszczające.
Dzięki zawartości fitoestrogenów sprzyja zachowaniu równowagi w gospodarce hormonalnej kobiet, co może być szczególnie ważne dla kobiet w okresie menopauzalnym. Jest przydatny w okresie przeziębień, bo to świetne remedium na kaszel, chrypę czy zapalenie oskrzeli. Śluz z nasion łagodzi objawy zarówno suchego, jak i mokrego kaszlu. Jest to środek, po który sięgają często osoby pracujące głosem, np. wokaliści czy spikerzy.
Jego własności znane są również w kosmetyce, warto poczytać o tych niedrogich, ogólnodostępnych, a zarazem tak drogocennych nasionach.