Siemię lniane, nasiona bez glutenu 250g
Nasiona lnu są bogate w kwasy organiczne takie jak: kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – magnez, cynk, żelazo, kwas tłuszczowy omega-3. Są one produktem bezglutenowym, wysokobłonnikowym. Dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają zaparciom (przy równoczesnym spożywaniu dużej ilości wody), a dzięki zawartości związków bioaktywnych - lignanów pozytywnie wpływają na układ krążenia, regulują pracę układu hormonalnego, przyczyniają się do zmniejszenia glukozy we krwi oraz złego cholesterolu.
Siemię lniane możemy stosować zarówno jako całe ziarna jak i w postaci zmielonej (jednakże powinno się mielić ziarna bezpośrednio przed ich zastosowaniem). Ziarna można wykorzystać do sałatek, babeczek, oraz jako dodatek do pieczywa, jogurtów, owsianek, koktajli. Zmielone siemię lniane można wykorzystać jako zamiennik jajka np. przy potrawach jakimi są pulpety. Ziarna siemienia po zalaniu wodą - pęcznieją tworząc żel, który można wykorzystywać jako głęboko nawilżająca maska do włosów.
Składniki: nasiona siemienia lnianego.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 2195kJ/527kcal, tłuszcze 36g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4g), węglowodany 31g (w tym cukry 2g), białko 20g, sól 0g.
Uwagi: Nie powinno się spożywać więcej niż 50g w ciągu dnia. Produkt może zawierać alergeny: orzechy ziemne, orzechy włoskie, migdały, soję oraz sezam.