SIARKA MIELONA 1kg
Stanlab
Informacje na temat podstawowych właściwości fizycznych i chemicznych
Postać: ciało stałe
Barwa: jasnożółta
Zapach: słaby charakterystyczny
pH: 6,5 (100 g/l,20°C)
Temperatura topnienia: 111 - 119°C / 90 - 100°C dla siarki mielonej olejowanej
Temperatura wrzenia: 444°C / 290°C dla siarki mielonej olejowanej
Temperatura samozapłonu: 215°C / 270°C dla siarki mielonej olejowanej
Temperatura zapłonu: 168 - 207°C / 220 - 238°C dla siarki mielonej olejowanej
Granice wybuchowości: brak danych
Ciśnienie par: brak danych
Gęstość: 1,80 - 2,07 g/cm3 (20°C)
Ciężar nasypowy: - dla siarki mielonej: 550 - 750 kg/m3 - dla siarki mielonej olejowanej: około 500 - 800 kg/m3
Rozpuszczalność: - w wodzie: nierozpuszczalna - w rozpuszczalnikach organicznych: rozpuszczalna w toluenie, benzenie, dwusiarczku węgla.