Witam!
Mam do zaoferowania doskonały Pu Erh marki „Da Yi” 7592 z fabryki Menghai w przystępnej cenie. Klasyczna receptura z 1975 roku i wspaniałe surowce, a także lata doskonałej jakości produkcji herbaty shu pu erh sprawiają, że herbata ta jest pożądana przez miłośników Pu Erha. Ciastko jest jescze młode, z czasem stanie się trochę miększe i delikatniejsze w smaku, ale już teraz ma klasyczny orzechowy smak.
Pochodzenie:
Herbata Pu-erh jest uprawiana w chińskiej prowincji Junnan, dokładnie dzielnica Xishuangbanna, powiat Menghai, autonomiczna prefektura Daijing: Manghai Tea Factory. Fabryka produkuje herbatę dobrej jakości i między innym słynni swoimi gotowanymi ciastkami Pu-Erh i cieszy się dobrą reputacją w przemyśle herbacianym w Chinach.
Surowce do produkcji herbaty:
Do produkcji Shu Pu-erh używa się dojrzałych liści i tipsów. Liści są duże, zielono-brązowe.
Kształt:
Herbata jest kształtowana w ciastko o klasycznej wadze 357 gramów.
Efekt:
Ten słynny rodzaj herbaty Pu-Erh harmonizuje stan psychiczny, odżywia organizm kosztem związków białkowych, które się w nim gromadzą. Shu Puer, oczywiście, tonizuje, ale jego główną funkcją - jest usuwanie toksyn z organizmu, oczyszczanie przewodu pokarmowego i rozszczepianie związków tłuszczowych.
Według chińskiej medycyny, Pu Erh jest herbatą z ciepłą energią, która delikatnie ogrzewia ciało, w przeciwieństwie do czerwonej herbaty, która jest zbyt gorąca i nadmiernie stymuluje serce i żołądek. Zachodnia nauka uznaje zdolność tej herbaty do poprawy metabolizmu i promowania regulacji wagi.
Parzenia:
Polecam parzyć herbatę Shu Pu-Erh 7592 klasycznym sposobem "gong fu cha". Na jedno parzenie bierze się około 7 gramów. Temperatura wody wynosi 95 stopni, spuścić wodę po pierwszym naparze, on służy do pobudzania herbaty i ją oczyszczania od śmieci. Drugi raz parzyć kilka sekund (około 10), ten napar już można pić. Shu Pu-erh wytrzyma co najmniej 6 naparów i za każdym razem otworzy ona dla nas nowe smaki. Nie polecam za długo czasu parzyć herbatę, ponieważ smak będzie oddawać goryczką.
Smak i aromat:
To prawdziwy shu pu erh - klasyczny, ciemno-czarny napar daje doskonały aromat, w którym wszystkie oznaki shu - to trochy ziemi, trochy drewna i odrobina orzechów. Ta herbata pachnie suszonymi śliwkami i prażonymi jabłkami, ma bardzo bogatą kompozycję smakowo-zapachową. Klasyka gatunku, której po prostu nie można zignorować.
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt drogą mailową: puerhchinatea@gmail.com
Życzę miłego picia herbaty :-)
Opakowania herbaty
Wysyłam herbatę zapakowaną w eko opakowaniu. W środku herbata ubezpieczona folią i woliną drzewną. Dla mnie jest bardzo ważnie, żeby państwo otrzymali nieuszkodzoną herbatę i mogli podziwiać ją wspaniały smak i aromat.