GRZYBY SHITAKE KAPELUSZE (Lentinula edodes) 0.5 kg
(Grzyby POKU) ATESTOWANY ZBIÓR 2023
Masa netto: 500 g
Składniki: shitake 100%
ETYKIETA PRODUKTU zawiera ATEST wraz z numerem grzyboznawcy oraz potwierdzonym rokiem zbioru.
Data ważności: 31.12.2025
GRZYBY SUSZONE
ETYKIETA PRODUKTU zawiera ATEST wraz z numerem grzyboznawcy oraz potwierdzonym rokiem zbioru.
Kupując w firmie GrzybekPL masz pewność, że wszystkie nasze produkty są atestowane. Masz pewność co kupujesz i że robisz to bezpiecznie!
Grzyby shitake w Polsce znane także jako twardnik japoński. Cenione na całym świecie ze względu na swój unikalny smak.
Shiitake rosną na drzewach Shii, skąd też wywodzi się ich nazwa. Występują one również pod nazwą twardnik japoński, pieczarka dębowa oraz pieczarka chińska. Mają brązowy kapelusz o średnicy około 20 cm. Trzon jest jasny o zabarwieniu brązowo-czerwonym, a jego długość waha się w granicach od 2 do 4 cm.
Ich unikatowy smak znany jest już od wielu tysiącleci w wielu państwach świata. Podawane są zwłaszcza te suszone, ze względu na bardziej intensywny smak oraz wyrazisty aromat. Niektórzy preferują shiitake ugotowane. Smak tych suszonych możemy określić jako umami – jest porównywalny do smaku mięsa, z delikatną pikantną nutą. Nadaje się on świetnie do różnego rodzaju potraw w wersji wytrawnej.
Grzybki shitake mogą być pysznym dodatkiem do zup, sosów, mięs, sałatek czy makaronów. Doskonale smakują również w towarzystwie warzyw, a w szczególności marchewki, ziemniaków i selera. Mogą także stanowić jeden ze składników domowego gulaszu, nadając całości dania nieco pikantnego aromatu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zalać grzyby gorącą wodą i pozostawić do napęcznienia na 30 min, a następnie gotować przez 10-15 minut.
PRZECHOWYWAĆ należy w suchym i chłodnym miejscu.
ATESTOWANY - GRZYB HODOWLANY
W ofercie posiadamy kilkadziesiąt odmian grzybów - od typowych po egzotyczne i unikalne (rzadko dostępne). Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje, gdzie znajdziesz szeroki wybór wagowy jak i gatunkowy. Codziennie poszerzamy nasz asortyment i pracujemy, aby zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów...
OFERTA DEDYKOWANA DLA RESTAURACJI ORAZ OSÓB PRYWATNYCH!
Dzięki procesowi suszenia w profesjonalnych suszarniach grzyby zachowują swoje właściwości smakowe i kulinarne.
Dodatkowym sposobem na zachowanie odpowiedniego smaku i aromatu jest natychmiastowe pakowanie do szczelnie zamkniętych woreczków i przechowywanie w przystosowanych chłodniach.
ATEST NR 38/1610/2023