O aukcji:
Na sprzedaż posiadamy - ŚWIEŻE GRZYBY SHITAKE 200g ( paczka) kraj- POLSKA
Kupując 1 szt - kupują Państwo 200g ŚWIEŻE GRZYBY SHITAKE (paczka)
UWAGA :
DATA NA ZDJĘCIU JEST PRZYKŁADOWA , WYSYŁANE ZAWSZE Z PRZYDATNYM TERMINEM DO SPOZYCIA.
GRZYBY SHITAKE OD NASZEGO STAŁEGO PRODUCENTA POLSKIEGO JUŻ OD 6 LAT!!!
Przechowywać w lodówce.
CIEKAWOSTKA:
Grzybki shitake, nazywane inaczej twardnikiem japońskim (Lentinula edodes), to popularny składnik kuchni wschodnioazjatyckiej. Choć same w sobie nie odznaczają się intensywnym smakiem, to doskonale komponują się z przyprawami, które nadają im wyrazistego aromatu.
Ich zalety to nie tylko ciekawa konsystencja, lecz także szereg korzystnych dla zdrowia właściwości.
Dzięki pozytywnemu wpływowi na kondycję skóry oraz perystaltykę jelit stanowią one nieodzowny element wielu potraw.
Grzyby shitake stanowią fantastyczny produkt dla osób będących na diecie odchudzającej.
Ich niska kaloryczność (jedynie 35 kcal na 100 g) w połączeniu z dużą zawartością składników mineralnych sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych w ciągu dnia kalorii przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi szeregu wartościowych związków.
SHITAKE zawdzięczają swoją nazwę specyficznej właściwości związanej z twardnieniem grzyba podczas obróbki cieplnej. Jest to dość nietypowe, ponieważ większość tego typu produktów, takich jak pieczarki czy podgrzybki, podczas smażenia bądź pieczenia — mięknie. Jednocześnie, jeżeli twardnik będzie gotowany zbyt długo, nabierze wodnistej konsystencji. Z tego względu bardzo ważna jest technika przyrządzania grzybków shitake, ponieważ niewłaściwie potraktowane staną się twarde i niesmaczne.
Jeśli chce się uzyskać efekt kremowej i przyjemnej konsystencji, należy dodać grzybki pod koniec gotowania do gulaszów, curry czy zupy, aby nadały one całej potrawie niezwykłego smaku, lecz jednocześnie nie stały się twarde i galaretowate. Zazwyczaj nie powinny one być poddawane obróbce cieplnej dłużej niż przez około pięć minut.