SHIITAKE (GRZYBY SUSZONE) BIO (SUROWIEC) (10 kg) 4
SKŁADNIKI
shiitake
(grzyby suszone)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne
grzyby shiitake zwane inaczej twardnikami japońskimi uprawiane są na martwych
kłodach drzew liściastych. Cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze względu
na swoje cenne właściwości odżywcze. Szczególnie cenione są w kuchni wschodniej.
Zalecamy, aby grzyby shiitake poddawać krótkotrwałej obróbce cieplnej (ok. 5
min.), w przeciwnym razie twardnieją. W zależności od użycia (np. do sosów)
warto namoczyć je ok. 30 min. przed użyciem.
WARTOŚĆ
ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna - 1259 kJ / 302 kcal
Tłuszcz
- 6,0 g
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,8
g
Węglowodany
- 25 g
w
tym cukry - 3,7 g
Białko
- 20 g
Sól
- 0,03 g
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.
INFORMACJA
Cyfra
na końcu nazwy surowca określa numer brygady Bio Planet odpowiedzialnej za
konfekcjonowanie tego surowca.