Grzybnia Jadalnych Grzybów Uprawnych
SHII - TAKE ( Twardziak jadalny )
(Lentinus edodes)
Grzybnia szczepiona na drewnianych kołkach
DUŻE KOŁKI - 20 SZTUK
Grzybnia w sterylizowanych opakowaniach z filtrem mikrobiologicznym umożliwiającym grzybni wymianę gazową i zabezpieczający ją przed infekcją.
Do każdego zamówienia dołączona zostanie szczegółowa instrukcja zawierająca najistotniejsze informacje dotyczące uprawy.
Shiitake ( Twardziak japoński ) jest bardzo cenionym grzybem, uprawianym ze względu na swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz lecznicze.
W tradycyjnej medycynie chińskiej określany jako „eliksir życia” z powodu swojego unikalnego składu, który powoduje odzyskanie wigoru i witalności, wzmacnia system odpornościowy oraz pomaga w zwalczaniu stresu.
Grzybnia szczepiona na drewnianych kołkach - 20 sztuk
IDEALNA GRZYBNIA DO ZAKŁADANIA AMATORSKIEJ UPRAWY NA DREWNIANYCH PNIAKACH, KŁODACH, KLOCKACH itp...
Do każdego zamówienia dołączona zostanie instrukcja zawierająca najistotniejsze informacje dotyczące uprawy.
NASZE DUŻE KOŁKI PRZEROŚNIĘTE GRZYBNIĄ
Kołki należy umieścić w ściętym zdrowym pniu drzewa liściastego. W odstępach co 15 cm wywiercić w pniu otwory o takiej średnicy jak kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości. W otworach umieścić kołki z grzybnią, miejsce szczepienia zabezpieczyć woskiem. Zaszczepione kłody drewniane należy włożyć do foliowego worka lub owinąć folią. Składować w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze 20-25C. W zależności od rodzaju drewna, w czasie od 4 do 10 miesięcy pniaki pokryją się białą grzybnią. Zaszczepione grzybnią pniaki umieszcza się w stertach w wilgotnych miejscach, najlepiej wśród krzewów i zarośli. Należy chronić uprawę przed silnym nasłonecznieniem i wiatrami. Optymalna temperatura w czasie tworzenia owocników to 15-25C oraz wilgotność 80-85%. Owocniki tworzą się najczęściej wiosną i jesienią. Pomiędzy zbiorami występują przerwy trwające od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Jedno opakowanie ( 20 sztuk dużych kołków ) wystarcza do zaszczepienia 1-2 drewnianych pniaków. Najlepiej nadają się do tego świeżo ścięte, zdrowe pnie drzew liściastych (składowanie nie dłużej niż 3 miesiące), o średnicy od 8-25 cm oraz długości 1-1,5 m. Jeśli w czasie składowania drewno mocno przeschło można je nawilżyć przez zamoczenie lub wielokrotne zraszanie wodą.