KsiegarniaPoznan
* Beata L. Bomertówna - Sery w Europie. Przewodnik
Wydawca: Książka i Wiedza , Warszawa 2005 s. 159 ; liczne ilustr. format 170x240 ISBN 83-05-13409-1
stan bardzo dobry - /nowa/
* Książka przedstawia historię każdego omawianego sera : jego pochodzenie, metody wytwarzania, kompozycje, cechy charakterystyczne,
* wygląd, smak, zapach oraz charakterystyczne dane techniczne ( waga, opakowanie, kształt)
SPIS TREŚCI:
1. Sery francuskie
- Sery z mleka krowiego ( abondance , beaufort, bleu d'Auvergne, des Causses, brie de Melun, brie de Meaux, camembert de Normandie,
. cantal, comte, fourme d'Ambert, livarot, laguiole, langres , morbier, neufchatel, maroilles, munster, reblochon, sait-nectaire, salers )
- Sery owcze (roquefort, Ossau-Iraty-Brebis Pirenees , brocciu )
- Sery kozie (cabecou/rocamadour , crottin, picodon, chabochou du Poitou , Pouligny Saint Pierre, selles-sur-Cher)
2. Sery włoskie ( Asago, bra, caciocavallo , provolone, raschera, ricotta, mozzarella , pecorino romano,
- castelmagno, fiore Sardo , fontina, gorgonzola, Grana Padano, mascarpone, montasio, parmezan )
3. Sery hiszpańskie ( cabrales, idiazabal, Lebiana Picon, mahon, manchego, roncol )
4. Sery holenderskie ( edam, gouda, masdam )
5. Sery szwajcarskie ( emmentaler, appenzeller, grojer, royalp-tilsit, sbrinz, schwabzieger, Tete de Moina , Vacherin-Mont d'Or )
6. Sery niemieckie ( Ser trapistów, bierkase, munster, edelpilzkase, Bergkase bawarski , allgauer-emmentaler )
7. Sery austriackie ( Bergkase , Hauerkase )
8. Sery bałkańskie ( kajmak, manur, grecka feta )
9. Sery angielskie ( cheddar , stilton )
10. Sery polskie (oszczypki, rokpol, brie, grojer, edamski, podlaski, zamojski, mozarella i pizza, ementalski, salami, myśliwski, grana, bryndza )
11-16 Jak podawać sery - Sery a zdrowie - Sery a wino - Sery a chleb - Przechowywanie serów
17. PRZEPISY na wyrób serów Lucyny Ćwierciakowiczowej - ser limburski
18. PRZEPISY na potrawy z serem
. - fondue - pasty - sosy serowe do sałatek - sosy do makaronów - zupy - zapiekanki - dania mięsne - quiche placek - suflety