Serwis do mokki Freiberg na 9 osób
Bardzo ładny serwis do kawy- małe filiżanki do mokki, piękny smukły dzbanek…. Niezwykle elegancki- piękna biała cienkościenna porcelana. Pochodzi z lat 60tych- ale forma jest art deco i gdyby nie sygnatura byłbym pewien, że pochodzi z lat 30tych. Cztery filiżanki z podstawkami właśnie pochodza z tego okresu- a fason jest niemal identyczny.
Mokka kojarzy nam się z zaparzona siekiera na dwa szybkie łyczki, która stawia włosy na głowie… W Brazylii pije się ja bardzo słodką, żeby oprócz zastrzyku kofeiny- podać odpowiednią dawkę energii. Podwójna obudzi słonia. Mokka z czekoladą to już kawa z innej półki i przenosi nas na chwilę do nieba. Polecam. Ten serwis można potraktować jako 9 osobowy wehikuł prosto do niebaJ
Bardzo ciekawym dodatkiem do tego serwisu są miseczki na przekąski. Pochodzą z XIX wieku i kupiłem je razem z tymi starszymi filiżankami.
W skład wchodzą:
- 4 stare niesygnowane filiżanki wysokość 4,7 cm średnica 6,8 cm od ucha do brzegu pucharu 8,8 cm
- 5 filiżanek wysokość 6 cm średnica 6 cm od ucha do brzegu pucharu 8 cm
- Dzbanek wysokość 20 cm średnica 11 cm od ucha do dzióbka 17 cm
- Mlecznik wysokość 8,6 cm średnica 7 cm od ucha do dzióbka 8,6 cm
- Cukierniczka wysokość 8,5 cm średnica 8,5 cm
- 4 podstawki średnica 12,1 cm
- 5 podstawków średnica 11,1 cm
- Paterka Krautheim średnica 25,5 cm
- 3 bardzo stare XIX wieczne białe kwadratowe miseczki na przekąski wysokość 4 cm średnica 12 cm
25 elementów bardzo ładnij niemieckiej porcelany. Ozdoba stołu i kredensu.
Polecam!!!
Seit 100 Jahren kommt Porzellan aus Freiberg
Im August 1906 wurde an der Frauensteiner Straße in Freiberg erstmals Porzellan gebrannt. Die Zandi Form & Dekor GmbH hält die Tradition der Porzellanherstellung bis heute am Leben. Das 100-jährige Jubiläum soll im August dieses Jahres gefeiert werden.
Die Vorbereitungen für eine Festwoche laufen auf Hochtouren. "Ein Formgestalter erarbeitet derzeit das Muster für ein Unikat, welches in limitierter Auflage angeboten wird", berichtet Zandi-Geschäftsführerin Cornelia Mitzlaff, die allerdings noch keine Einzelheiten verraten will. Auch eine kleine Schau zur Geschichte der Freiberger Porzellanherstellung soll es im August für die Besucher geben.
Bereits zu DDR-Zeiten war Freiberger Porzellan weit über die Grenzen Sachsens hinaus eine bekannte Marke. Produziert wurde es im Freiberger Porzellanwerk, das 1999 in Konkurs ging. Die Firma Zandi setzte die Tradition der Porzellanherstellung fort, zunächst vier Jahre lang am Standort in Brand-Erbisdorf.
Seit 2004 produziert das Unternehmen mit derzeit 15 Mitarbeitern wieder in Freiberg, in einem neuen Domizil an der Zuger Straße. Vasen, Tassen, Schalen, Becher, Krüge und zahlreiche andere Haushaltsprodukte entstehen unter den geschickten Händen der Keramiker. Etwa 1000 verschiedene Artikel gehören zur Palette des Betriebes.
Durch die Investition von 100.000Euro in einen neuen Brennofen konnte die Produktion im vergangenen Jahr erheblich gesteigert werden. Von etwa 70.000 Produkten im Jahr 2004 stieg die Zahl auf 110.000 an. Der Umsatz lag 2005 bei rund 500.000 Euro.
Neueste Kreation der Mitarbeiter ist ein Kindergedeck, das eine "Begegnung am See" erzählt. Die Motive hat die Freiberger Künstlerin Regine Menz entworfen. "Von jedem verkauften Exemplar sollen zwei Euro in das Projekt ,Kinder in Not' fließen", informiert Cornelia Mitzlaff. Passend zum Geschirr soll demnächst eine Broschüre mitgeliefert werden, in der die Geschichte in Worten geschildert wird.
Das Freiberger Porzellan entsteht aus einer Mischung mit Kaolin nach einem hauseigenen Firmenrezept. Die Produkte werden im Gießverfahren hergestellt, einige Teile maschinell gedreht. Der erste Brennvorgang erfolgt bei 1200 Grad. Nachdem das Porzellan in eine Glasurwanne getaucht wurde, wandert es nochmals in den Ofen. Der Betrieb fertigt auf Kundenwunsch auch Jubiläumsplaketten.
Vor allem Verbände und Vereine machen davon Gebrauch. Gefragt sind sie ebenso für Schul- und Heimatfeste. Sogar Straßenschilder aus Porzellan verlassen die Firma. Eines davon hängt in Freibergs französischer Partnerstadt Gentilly und verkündet die "Rue de Freiberg".
Mokka
Kawa mokka – jeden z wariantów kawy latte, składa się z 1/3 espresso, 2/3 gorącego mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. Odmiennie niż latte czy cappuccino, kawa mokka nie zawiera piany. Zamiast tego dodaje się bitą śmietanę i posypuje ją cynamonem lub kakao. Kawę mokka można pić z kakao lub syropem czekoladowym. Istnieje wariant tej kawy, w którym zamiast ciemnej lub mlecznej czekolady dodaje się białą. Jest również odmiana zwana "Zebrą", do której dodaje się zarówno syrop z ciemniej, jak i z białej czekolady.
Do wysokiej przezroczystej szklanki wlewa się espresso i miesza z czekoladą (może być w syropie lub w proszku, gorzka, mleczna lub biała). Do tak przygotowanej mieszanki wlewa się gorące mleko.
Adam Mickiewicz Pan Tadeusz:
Księga II, w. 491 nn.
Różne też były dla dam i mężczyzn potrawy:
Tu roznoszono tace z całą służbą kawy,
Tace ogromne, w kwiaty ślicznie malowane,
Na nich kurzące wonnie imbryki blaszane
I z porcelany saskiej złote filiżanki,
Przy każdej garnuszeczek mały do śmietanki.
Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
Zapach moki i gęstość miodowego płynu.
Wiadomo, czym dla kawy jest dobra śmietana;
Na wsi nie trudno o nię: bo kawiarka z rana,
Przystawiwszy imbryki, odwiedza mleczarnie
I sama lekko świeży nabiału kwiat garnie
Do każdej filiżanki w osobny garnuszek,
Aby każdą z nich ubrać w osobny kożuszek.
Nazwa "mokka" pochodzi od portu Mokha w Jemenie, skąd sprowadza się kawę o czekoladowym smaku i zapachu ziaren.
Składniki 4 łyżki ziaren kawy, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 66% szklanki mleka, cukier wanilinowy - 1 łyżka; ewentualna dekoracja: bita śmietana.
Odmiany
Mokka aksamitna – połączenie kawy z lodami. Serwuje się osobno kawę i osobno lody, a osoba pijąca sama polewa je mokką.
Składniki 3 gałki lodów, filiżanka kawy, bita śmietana
|