SERWATKA W PROSZKU
SERWATKA W PROSZKU SŁODKA
Białko w suchej masie: min. 10%
Laktoza: min. 70%
Tłuszcz: maks. 1,25%
Kraj pochodzenia: POLSKA
Opakowanie: 800g ( 0,8kg )
Serwatka jest pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Stanowi 50-60 % suchej masy mleka.
Przy produkcji serów podpuszczkowych oraz dojrzewających otrzymywana jest serwatka słodka, przy produkcji twarogów serwatka kwaśna. Produkuje się również serwatkę mieszaną. Niegdyś serwatka była środkiem kosmetyczno-leczniczym na skórę oraz stosowana przy oparzeniach.
Uzywana jest surowiec do produkcji laktozy oraz odżywek białkowych. Jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym, do produkcji rozmaitych napojów mlecznych na bazie serwatki. Serwatkę słodką w proszku stosuje się do produkcji lodów, jogurtów, czekolady, pieczywa, serów przetworzonych.
Sypki, puszysty i jednolity proszek o białym do lekko kremowego kolorze.
Smak słodki i delikatnie słonawy z posmakiem pasteryzacji.
Zapach typowy dla serwatki, czysty bez obcych zapachów.
Dopuszczalne lekkie zbrylenie, łatwo rozsypujące się.
UWAGA!
Nazwa "Serwatka słodka" oznacza, że serwatka nie została poddana procesowi demineralizacji. W smaku jest ona lekko słona!