DATA WAŻNOŚCI 12.02.2024
Przedmiotem aukcji jest SER REBLOCHON MINI - 1 szt, czyli 240g
Jest to francuski ser z płukaną skórką.
Ser produkowany jest w Górnej Sabaudii, alpejskim regionie Francji na południe od Genewy i Jeziora Genewskiego.
▶️Reblochon pochodzi z XIII wieku. Nazwa sera związana jest oczywiście z historią.
Alpejski rolnik musiał oddać proporcjonalną część swojego mleka właścicielowi łąki.
Kiedy przyszedł właściciel, bydło nie zostało w pełni dojone. Po zrzeczeniu się obowiązkowej ilości i po odejściu inspektorów bydło zostało ponownie dojone (reblocher) i z tego mleka zrobiono Reblochon.
▶️Ser otrzymał znak jakości AOC. Mleko, które można wykorzystać do sera, pochodzi wyłącznie od krów górskich ras Abondance, Tarine lub Montbéliarde.
▶️Kontrola etykiety obejmuje wszystkie etapy, od karmienia krów po sprzedaż sera.
▶️Reblochon jest wytwarzany z pełnego, surowego mleka krowiego. Po dojeniu mleko jest podgrzewane w miedzianych kotłach do około 33°C i ścinane w ciągu około 45 minut. Twaróg kroi się na kawałki wielkości ziarenka ryżu i po odcedzeniu wkłada do foremek przykrytych gazą. Przy wadze 2,5 kg wilgoć jest dalej wyciskana w formach. Ser jest następnie solony w kąpieli solankowej i umieszczany w pierwszej komorze dojrzewania na 4 do 5 dni.
▶️Ser dojrzewa tutaj w temperaturze 16-18°C. Ser jest regularnie myty i odwracany (raz na 2 dni). Po tym następuje drugie dojrzewanie trwające od 2 do 3 tygodni w piwnicy do dojrzewania w temperaturze 12°C na lokalnych deskach sosnowych. W rezultacie powstaje ser o miękkiej masie w kolorze kości słoniowej i skórce w kolorze szafranowo-żółtym.
Składniki:
❇️surowe mleko krowie
❇️fermenty mlekowe
❇️sól
❇️podpuszczka
Wartość odżywcza w 100g
❇️Wartość energetyczna 1403kJ/338kcal
❇️tłuszcz 28g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 19g
❇️węglowodany 0,6g
- w tym cukry <0,5g
❇️białko 21g
❇️sól 1,3g
Przed zakupem proszę zwrócić uwagę na warunki zwrotów oraz dostaw.
W przypadku serów, czyli produktów szybko psujących się, nie ma możliwości zwrotów.
Jak przygotujemy Państwa ser?
Spakujemy do pudełka i zgodnie z wybraną metodą dostawy - wyślemy.
W okresie letnim kiedy temperatury są wysokie do kartonu dołożymy zamrożone wkłady żelowe które zabezpieczą ten cenny ładunek przed zbyt wysoka temperaturą.
Z Państwa strony pozostanie tylko odebrać od kuriera lub z paczkomatu tą serową przesyłkę i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.
Jesteśmy stacjonarnym sklepem specjalistycznym z serami.
Zapraszamy do odwiedzenia nas w Rzeszowie, w Galerii Rzeszów (poziom -1).
W ofercie posiadamy w ciągłej sprzedaży około 100 rodzajów serów, akcesoria, dodatki w postaci dipów, konfitur oraz sosów.
Do tego bardzo duży wybór belgijskich piw które idealnie komponują się z naszymi serami.