Ser Popowski - podpuszczkowy, długo dojrzewający, bez dodatków. Do smażenia i grillowania
Wyrób zagrodowy, sporządzony według autorskiej receptury wypracowanej w oparciu o kilkuletnie doświadczenie.
Ser produkowany jest wyłącznie ze:
- - świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego - nasze krowy przebywają na pastwiskach położonych wśród lasów z dala od dróg (okolice zalewu Jeziorsko)
- - podpuszczki,
- - soli
- - ew. dodatków smakowych - pochodzących z własnych ekologicznych upraw.
Produkt ekologiczny, bez dodatków chemicznych i konserwantów.
Najprawdopodobniej jako jedyni wyrabiamy sery nie tylko wyborne w smaku ale również nadające się do smażenia i grillowania bez panierki bez względu na okres dojrzewania (serki nie topią się, nie puchną i nie rozpływają po patelni/grillu).
Najstarszy serek jaki udało nam się schować, przechować i usmażyć miał 2 lata .
Właściwość ta jest nieosiągalna dla większości serów długo dojrzewających (topią się).
Serki wyrabiane są ręcznie.
Czasami nie są idealnie okrągłe i nie ważą idealnie tyle samo każdy.
Waga jednego serka waha się między 170 g a 200 g.
Średnica ok. 7,5 cm,
Wysokość 4,5 cm - 5,5 cm.
Sery Popowskie do smażenia i grillowania
wyrabiane są w wersjach smakowych:
- Skrzypek (czysty ser bez dodatków)
- Wędzony,
- Paprykowy,
- Paprykowy ostry,
- Bazyliowy,
- Czosnkowy (z czosnkiem niedźwiedzim)
- Pomidorowy (suszone pomidory z dodatkiem czosnku)
Dostępne na innych naszych aukcjach
Jesienią (gdy dojrzeją papryczki) planujemy wprowadzić także ser z Aji Charapitą - najdroższą papryką świata.
Aby zapobiec obsychaniu, serki na czas sprzedaży i do wysyłki , pakowane są próżniowo.
Wszystkie dodatki pochodzą z własnej, ekologicznej uprawy.
Aukcja dotyczy 1 szt. sera popowskiego