Semolina Semola Rimacinata di grano duro 1kg MOLISANA
Molisana Semola Rimacinata di Grano Duro.
Oryginalna włoska semolina, nadaje się do
przygotowania pieczywa jako dodatek do mąki pszennej,
dzięki temu uzyskuje się chrupiącą skórkę. Używana jest
do przygotowywania makaronów, doskonałej fettuccine ,
gnocchi, lasagne, cannelloni i każdego innego rodzaju
makaronu z jajkami lub bez.
Semolina to gruboziarnista mąka lub drobna kasza o żółtej barwie,
którą uzyskuje się z twardej pszenicy durum. To świetne źródło
węglowodanów, białka i błonnika pokarmowego. Jest bogata w fosfor,
magnez, żelazo oraz witaminę B1.
Produkty z semoliny mają niższy indeks glikemiczny niż te ze zwykłej
mąki pszennej. Zawiera gluten, jednak niekiedy jest tolerowana przez
osoby z celiakią, ze względu na różnice w zawartości białek
glutenowych. Semolina jest zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej.
- poprawia trawienie
- zwiększa uczucie sytości dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego
- magnez wspomaga regenerację mięśni
- fosfor, cynk i witaminy z grupy B powodują, że semolina ma dobry wpływ na układ krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi
- ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie czerwonych krwinek,
- obniża poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę
- potas sprawia, że semolina poprawia funkcję nerek
- wpływa korzystnie na układ nerwowy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Molisana
Waga: 1kg
Termin ważności: 05.2021