Mąka Semola Divella ma bursztynowy kolor i jest bardzo dobrą alternatywą dla mąki kukurydzianej. Używana jest do produkcji makaronów, pieczywa oraz idealnie nadaje się do podsypywania np. pizzy. Dzięki niej potrawy mają piękny kolor i cudowny zapach. Ziarna pszenicy Durum są powoli mielone aby nie zniszczyć skrobi i białka.
Semolina z pszenicy durum to wyjątkowy rodzaj mąki. Powstaje na skutek dwukrotnego przemielenia ziaren. Semolina z pszenicy twardej ma jasny, żółto-bursztynowy kolor oraz charakterystyczny smak i zapach. Wyróżnia się zwiększoną absorpcją wody, co pomaga w przygotowaniu ciasta i jego przechowywaniu. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest polecana w diecie cukrzycowej. Jest bogata w błonnik, witaminę B1 i minerały.
Włoska mąka Semolina to specjalistyczny produkt do wyrobu makaronu. Ciasto jest sprężyste i nie rozpada się. Mąka posłuży Ci także do wypieczenia chleba o apetycznym, jasnożółtym kolorze.
Mąka wsypana jest do papierowej torebki, który pozwala produktowi oddychać.
Mąka musi być przechowywana w suchym miejscu. Częstym błędem jest przechowywanie mąki w kuchni w torebce. Torebka jest papierowa, a mąka to produkt higroskopijny, który chłonie wilgoć. W kuchni, gdzie naturalnie występuje wilgoć chociażby z gotujących się garnków, taka mąka będzie tracić właściwości. Gdy złapie wilgoć, zacznie się zupełnie inaczej zachowywać.
Składniki:
- Mąka Semolina z pszenicy Dumrum
Może zawierać śladowe ilości soi i gorczycy
W 100 g produktu:
- energia: 1448 kJ / 341 kcal
- tłuszcz: 1,0 g w tym kwasy nasycone 0,22 g
- węglowodany: 71 g w tym cukry: 2,5 g
- białko: 12 g
- błonnik pokarmowy: 2,5 g
- sól: 0,004 g