Aukcja dotyczy 2kg
Seler to nie tylko korzeń
Seler to nieodłączny element typowej polskiej niedzieli – w rosole, rzecz jasna. Choć zazwyczaj spotykamy go w postaci korzenia, który jest jadalny i przeważnie stosowany w kuchni to warto wspomnieć również o cennych nasionach tego popularnego warzywa.
Już w starożytności zaczęto wykorzystywać nasiona selera w różnych sytuacjach: od stosowania jako afrodyzjak, poprzez środek uspokajający i nasenny, do leczenia schorzeń stawów i układu kostnego. Czy również dziś możemy korzystać z ich dobrodziejstw?
Niedoceniane warzywo o wielu właściwościach
Związki zawarte w nasionach selera (flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i kwasy tłuszczowe) działają stymulująco na wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu nasiona selera warto wykorzystać w przypadku niestrawności i uczucia ciężkości w układzie pokarmowym. Przyniosą też ulgę we wzdęciach i zgadze. Nasiona selera to oręż w walce z bólami stawów i kości – już starożytne ludy miały rację, że to dobry lek na takie schorzenia.
Nasiona selera zmniejszają natężenie procesu zapalnego (a więc bólu) i mogą także redukować odkładanie się szkodliwych substancji w stawach, wywołujących chorobę zwaną dną moczanową. Nasiona selera wspomogą także osoby cierpiące na łagodne zaburzenia nastroju, niepokoje, lęki, uspokoją i pomogą lepiej zasnąć.
Jeśli nie kulinarnie to może w formie naparu?
Napar z nasion selera wykonujemy poprzez zalanie łyżki surowca wrzątkiem. Parzymy go przez 30 minut pod przykryciem. Taką porcję wypijamy na 2 razy w ciągu dnia.
☑️ Gratis
Do każdego zamówienia dodawany jest darmowy przepis.
⭐ Darmowy e-book jest aktualizowany raz w miesiącu, a to oznacza, że kiedy wrócisz do nas następnym razem najprawdopodobniej otrzymasz coś zupełnie innego!
⭐ E-book otrzymasz drogą elektroniczną razem z dokumentem sprzedaży kiedy zamówienie zostanie przekazane do realizacji.
Powodzenia i smacznego!
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.