Seler to nie tylko korzeń
Seler to nieodłączny element typowej polskiej niedzieli – w rosole, rzecz jasna. Choć zazwyczaj spotykamy go w postaci korzenia, który jest jadalny i przeważnie stosowany w kuchni to warto wspomnieć również o cennych nasionach tego popularnego warzywa.
Już w starożytności zaczęto wykorzystywać nasiona selera w różnych sytuacjach: od stosowania jako afrodyzjak, poprzez środek uspokajający i nasenny, do leczenia schorzeń stawów i układu kostnego. Czy również dziś możemy korzystać z ich dobrodziejstw?
Niedoceniane warzywo o wielu właściwościach
Związki zawarte w nasionach selera (flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i kwasy tłuszczowe) działają stymulująco na wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu nasiona selera warto wykorzystać w przypadku niestrawności i uczucia ciężkości w układzie pokarmowym. Przyniosą też ulgę we wzdęciach i zgadze. Nasiona selera to oręż w walce z bólami stawów i kości – już starożytne ludy miały rację, że to dobry lek na takie schorzenia.
Nasiona selera zmniejszają natężenie procesu zapalnego (a więc bólu) i mogą także redukować odkładanie się szkodliwych substancji w stawach, wywołujących chorobę zwaną dną moczanową. Nasiona selera wspomogą także osoby cierpiące na łagodne zaburzenia nastroju, niepokoje, lęki, uspokoją i pomogą lepiej zasnąć.
W jaki sposób włączyć je do swojego jadłospisu?
Jeśli nie w fitoterapii (leczeniu roślinami i ziołami) to przede wszystkim można je wykorzystać kulinarnie. Surowiec ten charakteryzuje się aromatycznymi olejkami eterycznymi. Nasiona selera używane są w wielu znanych mieszankach przyprawowych jak curry, mieszanka przypraw do soku pomidorowego, gumbo czy garni. Same nasiona selera świetnie wzbogacą smak zupy pomidorowej, domowego pieczywa, wędlin (jako składnik marynaty do mięsa).
Nasiona selera można też dodawać do dań jednogarnkowych, zup, kremów i gulaszy. Co ciekawe, dłuższe gotowanie nasion selera wydobywa z nich słodki posmak, a łagodzi goryczkę. Warto również wspomnieć o tym, że to jedne z istotnych dodatków do drinka krwawa Mary – wiedzieliście o tym?
Jeśli nie kulinarnie to może w formie naparu?
Napar z nasion selera wykonujemy poprzez zalanie łyżki surowca wrzątkiem. Parzymy go przez 30 minut pod przykryciem. Taką porcję wypijamy na 2 razy w ciągu dnia.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.