Seler to nie tylko korzeń
Seler to nieodłączny element typowej polskiej niedzieli – w rosole, rzecz jasna. Choć zazwyczaj spotykamy go w postaci korzenia, który jest jadalny i przeważnie stosowany w kuchni to warto wspomnieć również o cennych nasionach tego popularnego warzywa.
Już w starożytności zaczęto wykorzystywać nasiona selera w różnych sytuacjach: od stosowania jako afrodyzjak, poprzez środek uspokajający i nasenny, do leczenia schorzeń stawów i układu kostnego. Czy również dziś możemy korzystać z ich dobrodziejstw?
Niedoceniane warzywo o wielu właściwościach
Związki zawarte w nasionach selera (flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i kwasy tłuszczowe) działają stymulująco na wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu nasiona selera warto wykorzystać w przypadku niestrawności i uczucia ciężkości w układzie pokarmowym. Przyniosą też ulgę we wzdęciach i zgadze. Nasiona selera to oręż w walce z bólami stawów i kości – już starożytne ludy miały rację, że to dobry lek na takie schorzenia.
Nasiona selera zmniejszają natężenie procesu zapalnego (a więc bólu) i mogą także redukować odkładanie się szkodliwych substancji w stawach, wywołujących chorobę zwaną dną moczanową. Nasiona selera wspomogą także osoby cierpiące na łagodne zaburzenia nastroju, niepokoje, lęki, uspokoją i pomogą lepiej zasnąć.
W jaki sposób włączyć je do swojego jadłospisu?
Jeśli nie w fitoterapii (leczeniu roślinami i ziołami) to przede wszystkim można je wykorzystać kulinarnie. Surowiec ten charakteryzuje się aromatycznymi olejkami eterycznymi. Nasiona selera używane są w wielu znanych mieszankach przyprawowych jak curry, mieszanka przypraw do soku pomidorowego, gumbo czy garni. Same nasiona selera świetnie wzbogacą smak zupy pomidorowej, domowego pieczywa, wędlin (jako składnik marynaty do mięsa).
Nasiona selera można też dodawać do dań jednogarnkowych, zup, kremów i gulaszy. Co ciekawe, dłuższe gotowanie nasion selera wydobywa z nich słodki posmak, a łagodzi goryczkę. Warto również wspomnieć o tym, że to jedne z istotnych dodatków do drinka krwawa Mary – wiedzieliście o tym?
Jeśli nie kulinarnie to może w formie naparu?
Napar z nasion selera wykonujemy poprzez zalanie łyżki surowca wrzątkiem. Parzymy go przez 30 minut pod przykryciem. Taką porcję wypijamy na 2 razy w ciągu dnia.
Dodatkowe informacje:
Nazwa łacińska Apium graveolens.
Opis towaru Nasiona selera można dodawać do dań jednogarnkowych, zup, kremów i gulaszy. Co ciekawe, dłuższe gotowanie nasion selera wydobywa z nich słodki posmak, a łagodzi goryczkę. Warto również wspomnieć o tym, że to jeden z istotnych dodatków do drinka krwawa Mary. Przygotowuje się z nich również napar do picia.
Stosowanie Napar: łyżkę surowca zalać wrzątkiem. Parzyć przez 30 minut pod przykryciem. Taką porcję pić na 2 razy w ciągu dnia.
Skład towaru 100% seler nasiona.
Kraj pochodzenia Włochy
Forma jednorodne
Zastosowanie do naparów zdrowotnych
Kształt ziarno
Sposób pakowania
Nasze produkty pakujemy w bezpieczne i wygodne opakowania doypack. Swobodnie można je otwierać oraz zamykać co sprawia, że zawartość opakowania jest zawsze świeża. Pasek strunowy zapewnia, aby wnętrze produktu nie uległo wysuszeniu. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby nasze produkty były możliwie jak najbardziej pozbawione zbędnego plastiku.
Jakie są udogodnienia doypack?
- produkty zawsze świeże
- łatwe otwieranie i zamykanie strunowe
- wygodne do stabilnego postawienia na półce
- idealne opakowanie do szkoły, na wycieczkę czy w podróż
- jesteś eko! my razem z Tobą!
Dbamy o jakość produktów!
- każdy produkt jest weryfikowany pod względem jakości zanim trafi w Twoje ręce
- współpracujemy tylko ze sprawdzonymi certyfikowanymi dostawcami
- do produkcji tego towaru używamy najwyższej jakości materiałów
- zapewniamy możliwie najdłuższe terminy ważności produktu
- ekonomiczne i praktyczne opakowania sprawiają, że produkt jest zawsze świeży i aromatyczny
* Warto mieć na uwadze, iż zdrowy tryb życia i równowaga w odżywianiu są gwarantem prawidłowego funkcjonowania organizmu.
* W zakładzie są również pakowane produkty takie jak: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Mimo wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produktach powyższych surowców.
* Należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, pamiętać, aby opakowanie było szczelnie zamknięte.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Certyfikat jakości
Zapewniamy certyfikat jakości PREMIUM naszych produktów dzięki któremu masz pewność i gwarancję, że produkty które otrzymasz są najwyższej możliwej jakości w stosunku do ceny. Każde zamówienie otrzymuje certyfikat jakościowy zapewniający profesjonalną jakość obsługi klienta oraz certyfikowaną jakość otrzymanych produktów. Tworzymy standardy PREMIUM , które zapewniają najwyższe standardy wśród sprzedających.
Bakaliove Polska marka PREMIUM
Wspieraj polskie produkty i rozwój firm z polskim kapitałem. Kupując w BAKALIOVE wspierasz Polskie produkty i rodzimego producenta. Kierujemy się mottem "Dobre, bo Polskie", a naszym priorytetem jest oferowanie możliwie jak największej ilości produktów, które mogą być uprawiane w Polsce. Wspieramy obieg produktów POLSKI ROLNIK > KONSUMENT. Produkty z BAKALIOVE to coś więcej... to pasja do ziół, przypraw, zdrowej żywności, którą tworzymy i oddajemy w Twoje ręce. Pokochaj to co my... Pokochaj BAKALIOVE.