Seler naciowy Zefir
Seler Naciowy Zefir nie wytwarzająca dużego, jadalnego korzenia, jedynie długie, ciemnozielone liście. Część jadalna jest zielona, gruba, mięsista i soczysta. Charakteryzuje się łagodnym smakiem, podobnym do szparagów. Można siać zarówno w szklarni, rozsadzie jak i bezpośrednio do gleby. Woli cieplejsze temperatury.
Zalety:
- Przyjemny smak,
- obfite plony,
- świetny składnik przy gotowaniu,
- pełen witamin.
Ciekawostki:
- Seler może przynieść ulgę bolącym stawom, niezależnie od rodzaju spożycia.
- Ułatwia trawienie, eliminując przy tym zaparcia wynikające ze złych nawyków żywieniowych.
- Odtruwa organizm z toksyn.
Wysiew:
- W lutym-marcu, przy rozstawie 30 x 40 cm.
- Zbiory od czerwca do sierpnia.
- Wymaga gleby wilgotnej.