Marumiya dodatek do ryżu Sekihan z czerwoną fasolką Azuki, 167g
Kraj pochodzenia: Japonia
Oryginalny Japoński produkt.
Sekihan to w dosłownym znaczeniu "czerwony ryż". Potrawa przygotowywana jest poprzez dodanie aromatycznej czerwonej fasolki azuki do gotowania ryżu, dzięki temu ryż zabarwia się na kolor czerwony. Jest on jednym z wielu japońskich dań przygotowywanych na specjalne okazje jak urodziny, ślub czy Nowy Rok. Kolor czerwony w kulturze Japonii jest symbolem szczęścia i dostatku.
W opakowaniu znajdziemy saszetki z mieszanką, którą dodajemy do ryżu przed gotowaniem. Zawartość wystarcza do przygotowania około 3 szklanek ryżu. Żeby wydobyć jak najdelikatniejszy słodkawy smak, zastosowana została fasolka azuki pochodząca w 100% z upraw z japońskiej wyspy Hokkaido.W opakowaniu znajdziemy również saszetkę (7g) z popularną przyprawą Gomashio, czyli mieszanką ziarenek czarnego sezamu i soli, która jako posypka do gotowego sekihan, nada mu prawdziwie japońskiego charakteru .
Mieszanka jest w pełni wegańska i idealnie sprawdzi się, żeby przygotować szybki i smaczny posiłek.
Sposób przygotowania kleistego ryżu Sekihan:
Na 3 porcje:
- Odmierzamy 2 porcje ryżu kleistego i 1 porcję zwykłego ryżu, płuczemy i umieszczamy w ryżowarze lub garnku. Ryżu nie powinno się wcześniej namaczać. Zawartość saszetki dobrze wstrząsamy i dodajemy do ryżu.
- Całość zalewamy wodą (w proporcji 1:1 z ryżem), dobrze mieszamy i gotujemy do miękkości, tak jak zwyczajny ryż bez dodatków (ryżowar około 60 min, kuchenka gotujemy około 12-14 min, następnie odstawiamy na około 20 min pod przykryciem, aby ryż doszedł).
- Po ugotowaniu wystarczy lekko wymieszać i posypać przyprawą Gomashio.