SEITAN W PROSZKU BIO 120 g - AMYLON
SKŁADNIKI
gluten pszenny* (certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Seitan, zwany też inaczej "chińskim mięsem" jest wysokobiałkowym produktem wegańskim, wytwarzanym z glutenu pszennego. Stosuje się go głównie jako substytut mięsa.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1) Do miski wlać szklankę wody (ok.125 ml) i wsypać cały seitan w proszku z torebki. Mieszać (najlepiej widelcem), aby nie powstały grudki do momentu, aż ciasto wchłonie całą wodę.
2) W garnku średniej wielkości zagotować 1,5 litra wody, dodać szczyptę soli i 3 - 4 łyzki sosu sojowego. Gotowe ciasto podzielić i pokroić na kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią.
3) Wrzucić do gotującej się wody i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok.30 minut. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1775 kJ /422 kcal
Tłuszcz:7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g
Węglowodany: 4,6g
w tym cukry: 0 g
Białko:85 g
Sól:0,27 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem