Tuńczyk - gatunek drapieżnej ryby kostnoszkieletowej z rodziny makrelowatych. Ma mocno umięśnione ciało o wydłużonym kształcie torpedy. Jest bardzo szybki. Pływa ławicami. Długość życia tuńczyka wynosi nawet kilkadziesiąt lat.
Środowiskiem tuńczyka są wody Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego, choć bywa spotykany również w chłodniejszych wodach Morza Północnego i Morza Barentsa.
Tuńczyk jest bogaty w:
- kwasy tłuszczowe omega-3 (chronią nas przed miażdżycą, zakrzepami, cholesterolem, ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne);
- niacynę, czyli witaminę B3, która bierze udział w rozkładzie aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów w celu dostarczenia organizmowi niezbędnej mocy, hamuje działanie czynników toksycznych, monitoruje poziom cholesterolu, uczestniczy w procesie powstawania erytrocytów, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- pełnowartościowe, łatwo przyswajalne i lekkostrawne białko;
- witaminę D3 (zmniejsza ryzyko niektórych chorób oraz przyspiesza pracę naszego metabolizmu) i B12 (uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, przeciwdziała niedokrwistości i wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego);
- wapń (główny makroelement w budowie naszego układu kostnego);
- żelazo (wchodzi w skład hemoglobiny czy mioglobiny oraz licznych enzymów metabolizmu);
- potas;
Składniki:
- tuńczyk (Thunnus Albacares)
- olej sojowy
- sól spożywcza
* Obszar połowu: wschodnia środkowa część Oceanu Spokojnego (FAO77)
W 100 g produktu:
- energia: 1173 kJ / 280 kcal
- tłuszcz: 24 g w tym kwasy nasycone: 4 g
- węglowodany: 0 g w tym cukry: 0 g
- białko: 17 g
- sól: 2,5 g
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, zalecamy przełożyć produkt wraz z zalewą do innego opakowania np. szklanego. Spożyć w ciągu 2 dni.
Producent: Marimax sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Ekwador
Termin przydatności do spożycia: 22/11/2023
Śniadaniowa pasta z tuńczyka
Składniki:
- puszka sałatkowego tuńczyka w oleju KIER
- 3 jajka
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ogórki, kiszone lub konserwowe, pokrojone w drobną kostkę
- 3-4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- kapary (Dostępne na Naszych Pozostałych Aukcjach)
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz. Pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miseczki.
- Odcedź tuńczyka z oleju, przełóż do miseczki z jajkami. Całość rozdrobnij dodatkowo widelcem.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj pastę.
- Przypraw według uznania.
- Podawaj na świeżym pieczywie, w towarzystwie szczypiorku lub kaparów.