Mąka Cassava Gari powstaje ze zmielonych bulw manioku. Otrzymaną pastę suszy się i wypraża. Nadaje się ona do wypieku chleba, ciast, doprawiania dań oraz panierowania. Idealna do zagęszczania sosów, zup i deserów (budyni, kisielów itp.).
Jest bogatym źródłem białka, ponadto jest bogata w błonnik. Mąka ta może być używana jako zamiennik mąki pszennej. Mogą ją stosować osoby będące na diecie bezglutenowej.
Gari to korzeń manioku suszony i mielony na mąkę szeroko stosowaną w krajach Afryki Zachodniej, takich jak Ghana, Sierra Leone i Nigeria. Najlepszą rzeczą w jest to, że nie wymaga gotowania, tylko lekkiego zwilżenia, ponieważ jest już gotowana w ramach procesu przygotowywania. Gari stanowiący codzienny posiłek dla około 150 milionów ludzi na całym świecie, można porównać do mąki ziemniaczanej na zachodzie. Jeśli nie jadłeś gari, w żaden sposób nie możesz twierdzić, że jadłeś większości przysmaków orientalnych. Dlatego konieczne jest, aby przynajmniej raz spróbować.
Składniki:
- Gruba Mąka z Manioku 100%
W 100 g produktu:
- energia: 648 kJ / 154 kcal
- tłuszcz: 0 g w tym kwasy nasycone: 0 g
- węglowodany: 38,02 g w tym cukry: 7,04 g
- białko: 1,4 g
- sól: 0 g
Mąka Cassava Gari to doskonały produkt z TRS, bardzo dobrej jakości – jak wszystkie produkty tej firmy. Jest naturalnym źródłem białka, jest bogate w błonnik i stanowi ważną część kuchni Afryki Zachodniej.
Uwaga!
Mąka z manioku to nie to samo co mąka z tapioki. Mąka z manioku powstaje z całych bulw manioku, natomiast tapioka to skrobia z manioku.
W 1959 roku Mr Suterwalla wyruszył w podróż dookoła świata w poszukiwaniu etnicznych przypraw. W efekcie jego osobistej pasji i zaangażowania powstała firma TRS, która dziś jest jednym z największych na świecie producentem przypraw etnicznych. Produkty TRS są uznawane za jedne z najlepszych dzięki nieustannej kontroli dostawców, wyśrubowanym standardom kontroli jakości i bardzo dokładnemu czyszczeniu.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu. By zachować świeżość, po otwarciu przechowywać w zamkniętym pojemniku
Producent: TRS Wholesale CO. LTD.
Kraj pochodzenia: Ghana
Termin przydatności do spożycia: 31/12/2021
Chleb z manioku bez drożdży
i zakwasu
Składniki:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 100g musu jabłkowego
- 4 łyżki (60ml) masła klarowanego lub rozpuszczonego oleju kokosowego
- 10ml syropu klonowego
- 110g mąki z manioku typu cassava gari
- 40g zmielonych nasion babki płesznik
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
Przygotowanie:
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W szklanej misce roztrzepujemy jajka, mus jabłkowy, masło klarowane lub olej kokosowy i syrop klonowy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mąkę z manioku, nasiona babki płesznik i sól. Do mokrych składników dodajemy po jednej łyżce suchej mieszanki i mieszamy blenderem ręcznym z trzepaczką. Dodajemy sodę oczyszczoną, ocet jabłkowy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na 10-15 minut. Piekarnik podgrzewamy do 190st. C. Pieczemy ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy na kratce do wystygnięcia.