Ściółkowanie słomą od lat jest uważane za jedną z najtańszych i najlepszych metod na zwiększenie jakości i wielkości plonów upraw.
Co daje mi słoma w ogrodzie?
Ekologiczna ochrona twoich plonów! Słoma zapewnia roślinom przewiew, izoluje owoce np. truskawek od gleby, dzięki czemu mocno ogranicza rozwój chorób grzybowych m.in groźnej dla truskawek szarej pleśni! Należy jednak pamiętać, że nie daje 100% ochrony.
Efekt czystego owocu! Dzięki temu, ze słoma oddziela owoc od gleby możemy cieszyć się czystymi, ogrzanymi słońcem owocami prosto z krzaka! Mycie owoców miękkich ubrudzonych ziemią często powoduje uszkodzenia owoców, w przypadku uprawy na słomie wystarczy porządnie opłukać owoce, bez potrzeby szorowania! Słoma zapobiega też zapiaszczeniu roślin niskich, takich jak np. sałata
Słoma ogranicza rozwój chwastów, niepożądanym roślinom na naszej grządce znacznie trudniej przebić się na powierzchnię spod słomy, a nawet kiełkujące już chwasty, przez ograniczony dostęp do światła słonecznego rosną wiele wolniej w początkowym okresie niż bez słomy.
Sciółka ze słomy zapobiega szybkiemu parowaniu wody z gleby!
Dużym atutem jest to, że dżdżownice uwielbiają bytowanie pod ściółką ze słomy. Dżdżownice natomiast mają znaczący wpływ na szybkość rozkładu materii organicznej w pryzmie kompostowej, zwiększają przyswajanie przez rośliny wielu składników mineralnych – np. azotu, potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Drążą korytarze w glebie powodując jej spulchnianie, napowietrzenie i lepsze nawodnienie, a także rozrastanie się korzeni roślin.
Rozkładająca się słoma wzbogaca glebę o cenną próchnicę!
Słoma z powodzeniem zastępuje agrowłókniny, folie, czy droższą korę. Jest tanią i dobrą alternatywą, która nie tylko zabezpiecza rośliny, ale też użyźnia ziemię, przyciąga pożyteczne dżdżownice do ogrodu i ogranicza rozwój chwastów.
Jak ściółkować?
Słomy nie musimy rozdrabniać ani obciążać, wystarczy rozsypać i uklepać ręką, po czasie słoma sama się ułoży.
Ściółkować nie należy przy wietrznej pogodzie, ani po obfitych opadach deszczu.
W przypadku owoców lub warzyw, które chcemy zjeśc bezpośrednio z krzaka (np. poziomki, truskawki, ogórki) polecamy grubszą warstwę, w innych przypadkach ścielimy cieńszą warstwę.
Ważne aby przed ściółkowaniem dobrze wyplenić chwasty, aby nie przebijały się później spod słomy.
Staramy się wyścielić najszybciej jak to możliwe, w momencie kiedy roślina osiągnie rozmiar, który pozwoli jej z łatwością wzrastać ponad słomą.
Po sezonie, słomy nie trzeba usuwać z ogrodu, wystarczy przekopać. Zdarza się też, że niektórzy działkowicze mają tak spulchnioną ziemię przez dżdżownice, że rezygnują z tego zabiegu.
Słomę z powodzeniem możemy zastosować nie tylko przy warzywach i owocach niskich. Doskonale sprawdza się też w przypadku krzewów owocujących takich jak m.in porzeczka, agrest, borówka czy aronia.
Kod : [S-1861-15000]