Sophie Wilhelmine Scheibler (red.) - "Allgemeines deutsches Kochbuch für bürgerliche Haushaltungen". Drugi tom. Berlin 1828. Verlag der Buchhandlung von C. Fr. Amelang. Stron [2], XX, 247, [5], frontispis (miedzioryt), tabl. ryc. 2 (miedzioryty rozkł. Format 18 x 11,5 cm. Oprawa tekturowa wydawnicza. Obcięcia kart barwione. Niewielkie przetarcia i zabrudzenia oprawy. Zażółcenia i przebarwienia papieru. Stan dobry +.
Jest to drugi tom jednej z najważniejszych niemieckich książek kucharskich XIX wieku, zredagowany przez Sophie Wilhelmine Scheibler (ok. 1745-1820). Pierwsze wydanie ukazało się w 1815 r., a książka zdobyła ogromną popularność, doczekując się wielu wznowień. Zawiera przepisy na: zupy, sosy, potrawy mięsne, pasztety, mięsa pieczone, dania warzywne, ryby, potrawy jajeczne, torty i wypieki, kremy i kompoty, sałatki i przetwory, napoje, domowe lekarstwa, na końcu spisy dań na różne posiłki, na każdy miesiąc oraz porę roku. W rozdziale I znajduje się opis budowy i poradnik użycia „maszyny do pieczenia”(Brantmaschine), czyli rożna, a rozkładane ryciny na końcu książki przedstawiają poszczególne jej elementy.