Cena 40zł/kg
Mrożone elementy z Mangalicy, pokrojone na mniejsze kawałki.
Mangalica to świnia węgierskiej rasy, która charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Mięso ma intensywny smak i ciemny kolor za co cenione jest przez smakoszy. Jest delikatne, bardzo szlachetne oraz bogatsze w wartości odżywcze od mięsa świń z chowu przemysłowego. Przez fachowców uznawane jest za rarytas wśród wieprzowiny. Idealnie nadaje się do wytwarzania wszelkiego rodzaju kiełbasy, szynek dojrzewających, czy salami. Z tłuszczu można wytopić znakomity smalec.
W naszym gospodarstwie świnie hodowane są na wolnym wybiegu w naturalnym środowisku około 12 miesięcy. Mają zwartą budowę, są masywne i dobrze umięśnione.
Odbiór własny lub dostawa na konkretnym terenie (ustalenia telefoniczne).
Do kupienia również w Zakładach Mięsnych Pekpol S.A. (ul. Przemysłowa 31, Ławy, Ostrołęka) lub w Wiejskiej Wędzarni (ul. Goworowska 13a, Ostrołęka)