Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Niniejsza aukcja dotyczy pakietu 18 sztuk kawy mielonej w hermetycznych saszetkach SERRANO/Vergnano Espresso o wadze 6,95g każda, z datą ważności (najlepiej spożyć przed): 04.05.2023 roku, w firmowym opakowaniu.
Drobno zmielona kawa jest sprasowana w krążki o średnicy ok. 42 mm pokryte bibułą filtrującą, nadające się do ekspresów przystosowanych do systemu E.S.E. (Easy Serving Espresso).
SERRANO/Vergnano Espresso – to mieszanka kawy wyrazistej opartej w połowie na wykwintnych robustach dla znającego się na rzeczy smakosza, który w warunkach prywatnych chce zdopingować się kofeiną i delektować typowo włoskim l'espresso, konsystentnym, przyjemnie pachnącym, z pięknie ubitą pianką. Przed zmieleniem bardzo czuły czytnik optyczny sprawdza każde ziarno pod względem wielkości i koloru, by wyeliminować niedoskonałe. Także wnikliwej kontroli poddawana jest kawa prasowana w krążki - by zachowała wymagane, śladowe ilości tlenu.
Produkt wykonano na zlecenie grupy kapitałowo-marketingowej IN'S Mercato, która przy wyborze kooperanta kieruje się sprawdzoną jakością wyrobu i rangą producenta i negocjuje ceny przystępne dla kupujących.
Spółka handlowa spod Wenecji (Pianiga) IN'S Mercato (rok. zał. 1994) należy do sieci sklepów wielkopowierzchniowych „PAM” i zarządza samodzielnie (w aspekcie organizacyjnym, prawnym i finansowym) 286 punktami sprzedaży na terenie Italii, ma 4 siedziby w różnych częściach Włoch i posiada trzy centra logistyczne. Zleca palenie i konfekcjonowanie mieszanek przez znanych producentów do własnej sieci supermarketów.
W przypadku tzw. marek handlowych kierujemy się zasadą reklamowo-marketingową, że skoro towar jest podobnej jakości, to po co przepłacać?!
SERRANO jest marką handlową mieszanki kawy opartej na arabice z Kuby o nazwie Serrano Superrior, rosnącej na zboczach masywu górskiego Sierra Maestra. Plantacja położona na wys.400 – 800 m.npm rodzi owoce dostępne na stromiźnie tylko przy zbieraniu ręcznym, a ich dalsza niezbędna przygotówka na eksport, jak selekcja i suszenie, odbywa się metodą chałupniczą. Tradycyjne podejście do materiału źródłowego czyni z tej arabiki specjał o unikatowym smaku – pestki są niekwaśne, z nutką słodkości karmelowej z domieszką migdałowo-orzechową. Podczas ekstrakcji SERRANO degustatorzy odnajdują nawet delikatne zapachy dymne, jakie ma palony tytoń w hawajskich cygarach.
VERGNANO to firma z długą i chwalebną historią, powstała w 1882 roku, gdy nestor rodziny – Domenico Vergnano, dziadek obecnych właścicieli – rozpoczął działalność otworzywszy mały sklepik kolonialny w średniowiecznym miasteczku Chieri (u stóp wzgórza turyńskiego). Firma szybko wyspecjalizowała się w paleniu i sprzedaży kawy, ustalając na przyszłość główną domenę działalności rodziny Vergnano. W latach 30. ubiegłego stulecia rodzina kupiła małą wytwórnię kawy w Kenii i dodała do Chieri dwa sklepy: w Turynie i w Albie. W krótkim czasie stała się jedną z najważniejszych włoskich palarni – sukces ten jest przypisywany stałym staraniom i poszukiwaniom perfekcyjnej jakości produktów, docenianej przez konsumentów od ponad wieku. W 1986 roku firma związała się z prestiżową Casa del Café di Torino – liderem obsługującym dziś ponad 2000 klientów, przeważnie w północnym regionie Włoch.
Vergnano to obecnie 8000 m2 powierzchni produkcyjnej i 7 automatycznych linii technologicznych. Marka chce zaistnieć na terenie innych państw, zostały już otwarte oddziały w Monachium, Nicei, Londynie i Düsseldorfie.