Sardynki pikantne (3-5 sztuk) 115g
Sardynki łowi się o różnych porach roku, ale te złowione we wrześniu są najlepszej jakości. Gotuje się na parze i umieszcza w puszkach wraz z dodatkami.
INFORMACJE
- Nazwa oryginalna: Sardinas picantes.
- Masa netto: 115 g (po odsączeniu 81 g).
- Skład: Sardynki (Sardina pilchardus), olej słonecznikowy, esencja papryczki chili i sól.
- Marka: Espinaler (Hiszpania).
- Po otwarciu: Produkt gotowy do spożycia.
- Połowy: FAO 37.
- Ile w puszce: 3-5.
- Pojemność: 120 ml.
- Najlepiej spożyć przed: 2029.12.31. Po tym dniu zawartość nadal nadaje się do spożycia, jedynie walory smakowe mogą być nieco zmienione.
ESPINALER
Espinaler to hiszpańska firma, która rozpoczęła działalność w 1896 roku jako tawerna w miejscowości Vilassar de Mar pod Barceloną. Z biegiem lat firma rozszerzyła swoją ofertę, wprowadzając do sprzedaży wysokiej jakości wermut i różnorodne przystawki, między innymi słynny sos »Salsa Espinaler«: kombinację octu, winnego, czerwonego i czarnego pieprzu oraz starannie dobranych przypraw. Przełom w strategii biznesowej nastąpił w latach siedemdziesiątych, kiedy to firma rozpoczęła produkcję konserw z ryb i owoców morza. W 2000 roku w Vilassar de Mar został otwarty sklep połączony z tawerną, o powierzchni 1300 m², z ofertą ponad 300 produktów Espinalera. Potwierdzeniem jakości tej oferty firmy było zdobycie nagrody »Najlepszy Specjalistyczny Sklep dla Koneserów w Hiszpanii« (»Mejor Tienda Gourmet Especializada de España«), przyznawanej przez Feria Gourmets, co miało miejsce w roku 2012. Anthony Bourdain odwiedził tawernę Espinalera w odcinku 4 sezonu 17 serii »No Reservations«.
DIETA
- Wartości odżywcze (na 100g): wartość energetyczna 906 kj / 217 kcal, tłuszcz 13 g, (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,6 g), węglowodany 0 g, (w tym cukry 0 g), białko 25 g, sól 0,5 g.
- Zdrowie: Wysoka zawartość białka, wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
EKOLOGIA
- Pakowanie i wysyłka. Stosujemy materiały przyjazne środowisku. Używamy kartonów biodegradowalnych. Jako wypełniacz stosujemy materiał pochodzenia roślinnego (Skropak). Paragony drukujemy na papierze bezfenolowym. Do zaklejania przesyłek używamy taśm z papieru kraft, które podlegają recyklingowi, z klejem na bazie kauczuku. Aplikowane przez nas etykiety są łatwo odlepne, kartony można zatem wykorzystać ponownie.
- Zero śmieci. Puszki doskonale nadają się do hodowania roślin. Wystarczy zrobić w dnie kilka dziurek do odpływu nadmiaru wody, nasypać ziemi, zasadzić nasiona i podlewać od czasu do czasu. W wyższych puszkach bardzo dobrze sprawdzają się: bazylia, mięta, rukola, rozmaryn, majeranek czy tymianek, w niższych: rzeżucha czy koperek.
PROFITY
- Przechowywanie. Puszki z rybami i owocami morza są łatwe do przechowywania. Nie wymagają lodówki ani zamrażarki. Oszczędza to energię, redukuje koszty i negatywny wpływ na środowisko naturalne. Puszki mogą być przechowywane przez długi czas, mierzony w latach. Nawet po upłynięciu zalecanego terminu spożycia, produkt jest nadal zdrowy i może być jedzony bez żadnego ryzyka.
- Bezproblemowość. Ryby i owoce morza z puszek są gotowe do konsumpcji bezpośrednio po otwarciu. Nie wymagają obróbki termicznej. Mogą być zarówno podstawą do przyrządzania nieskomplikowanych dań czy być składnikiem wykwintnych potraw.