Ksylitol jest białą krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Badania pokazują iż używanie go jako substytutu cukru bądź jako symboliczny dodatek do diety wyraźnie zmniejsza ryzyko powstawania nowej próchnicy zębów, a nawet zatrzymanie występującej już próchnicy. Ksylitol nie jest substancją obcą w naszym organiźmie, jest całkowicie naturalny i bierze na co dzień udział w procesach metabolizmu - nasz organizm wytwarza dziennie około 15g ksylitolu podczas procesów trawienia. Jego najlepsze źródła to jagody, owoce, sałata lub grzyby.
Do pozostałych zalet ksylitolu zaliczyć należy:
- indeks glikemiczny czternastokrotnie niższy od cukru,
- niska kaloryczność - o blisko połowę niższa od cukru,
- pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów
- prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi
- jest bardzo odporny na obróbkę termiczną zarówno w wysokich jak i ujemnych temperaturach.
Kraj pochodzenia: Finlandia
Skład: 100% ksylitol
Uwaga: Ksylitol sprzedawany w naszym sklepie produkowany jest w Finlandii z kory brzozowej a nie jak zalewający nasz rynek tani "cukier brzozowy" z Chin produkowany z kukurydzy!
Danisco Sweeteners (właściciel marki Santini) to fiński producent oryginalnego ksylitolu - to gwarancja produktów najwyższej jakości. Danisco jest bezpośrednim importerem ksylitolu (xylitolu) produkcji fińskiej. Kupując produkty tej marki mają Państwo gwarancję, że cukier brzozowy jest pozyskiwany z drewna brzozy a nie np. z kukurydzy, jak ma to miejsce przy podejrzanie tanich produktach nazywanych "cukrem brzozowym" sprowadzanych z Chin. Ksylitol marki Santini jest jedynym oryginalnym produktem wytwarzanym na terenie Unii Europejskiej.