SANTE - Kasza Kus Kus - 1000g
Sante Kasza Kus Kus to lekkostrawny produkt zbożowy, stanowiący dobre źródło białka, ze względu na co często jedzą ją wegetarianie. Przenica durum z której jest zrobiona uchodzi za jedną z najbardziej wartościowych odmian pszenicy.
- Uniwersalny dodatek lub podstawa posiłku
- Pyszny smak
- Mocno chłonie smak potraw
- Naturalne źródło błonnika
Kuskus z pszenicy durum
Kasza ta jest produktem zbożowym, cechującym się wysoką kalorycznością w suchej masie. 100 gramów kuskusu dostarcza aż 376 kcal, co może być szczególnie ważne dla osób, które próbują zwiększyć masę mięśniową. Kuskus jest także dobrym źródłem białka i zawiera mało tłuszczu. Szczególną sympatią może się także cieszyć u wegetarian, ponieważ jest nie tylko bardzo bogaty w białko, ale do tego jest też lekkostrawny i dzięki temu mogą go spożywać osoby mające problemy z przewodem pokarmowym.
Kuskus wywodzi się z obszarów północno-zachodniej Afryki, gdzie stanowi element dania narodowego o tej samej nazwie. Cieszy się ogromną popularnością ze względu na łatwość i szybkość przygotowania, a także wszechstronne zastosowanie. Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum i ma zarówno właściwości kaszy, jak i makaronu. W tradycji muzułmańskiej wiążą z nim duże znaczenie, ponieważ jest uważany za symbol szczęścia i dostatku. Dzielenie się nim oznacza otwartość i przyjazne znaczenie, jest także elementem rodzinnych uroczystości, na których stanowi główne danie.
Kuskus to określenie odnoszące się do zarówno wyrobu z pszenicy durum, jak i na przygotowane z niego tradycyjne północnoafrykańskie danie podawane z gulaszem. Często nazywany jest kaszą, chociaż przy obecnych metodach wytwarzania jest bliższy makaronowi, gdyż produkowany jest z ciasta makaronowego.
Długa tradycja
Nazwa kaszy wywodzi się od arabskiego “keskes” odnoszącego się do naczynia w którym przygotowuje się potrawę, lub od słowa “kaskas”, które oznacza “tłuc, rozbijać”. Do dzisiaj nie mamy pewności skąd wywodzi się kuskus, prawdopodobnie pochodzi z tradycyjnej kuchni krajów północno-zachodniej Afryki: Algierii, Maroka, Tunezji i Libii. W zależności od źródła podawane są różne daty odnośnie do czasu kiedy zaczęto ją to wytwarzać. Faktem jest to, że szybko się rozprzestrzenił na tereny Bliskiego Wschodu, gdzie również jest ważną potrawą, zaś na terenie Europy, popularny jest dzięki Francuzom.
Kuskus? Z czym to się je?
Kuskus swoją popularność zawdzięcza temu, że jest bardzo uniwersalny, może równocześnie stanowić dodatek do dań głównych lub być ich podstawą. Aby uzyskać lepszy smak poleca się dodać do niego sok z cytryny lub ulubione zioła. Entuzjaści przekonują, że jest dobry na słono, słodki, zimno i ciepło. Dzięki temu, że bardzo chłonie smak przypraw łatwo przygotować z jego udziałem aromatyczne dania.
Przepis na kuskus z warzywami
Jeśli wciąż nie jesteś przekonany do kuskusu i obawiasz się, że w Twojej kuchnie nie znajdzie on zastosowania to spróbuj przyrządzić go w następujący sposób.
- Bulion
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 300g brokułów
- Mała cukinia
- Młoda marchewka
- Cebula
- Olej
- Ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Kaszę zalej posolonym wrzątkiem, tak aby sięgał centymetr ponad powierzchnię. Obrane i oczyszczone warzywa drobno pokrój. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj cukinię, marchew i brokuły. Całość duś na wolnym ogniu polewając wodą. Dodaj bulion, ciepłe warzywa wymieszaj z kuskusem, obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dopraw pieprzem, solą, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Przygotowane możesz podawać na zimno lub ciepło z sosem czosnkowym lub tatarskim.
Składniki
Składniki: Kasza kuskus. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. Produkt zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, sezamu, soi, mleka i gorczycy.
- Wartość odżywcza 100g
- Wartość energetyczna 1592 kJ/375 kcal
- Tłuszcz 0,6g
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g
- Węglowodany 77g
- W tym cukry 0g
- Błonnik 5g
- Białko 13g
- Sól 0,03g
*** Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu
** Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal
* Składniki, gramatura oraz wartości odżywcze mogą się nieznacznie różnić w zależności od wariantu smakowego produktu.
Sposób użycia
Stosować według indywidualnego zapotrzebowania. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii produkcyjnej znajduje się na boku/spodzie opakowania.
Masa netto: 1000g
1000018514