Uwaga: termin minimalnej ważności 30.06.19
SAN Gluten Safe – to suplement diety zawierający opatentowaną kompozycję enzymów wspomagających trawienie gluten oraz białka jaj, soi i mleka. W przeciwieństwie do innych produktów dostępnych na rynku, preparat działa dwukierunkowo – pomaga w rozkładzie wewnętrznych wiązań peptydowych, a także odcina pojedyncze aminokwasyod końców łańcucha peptydowego, dzięki czemu działa niezwykle szybko i skutecznie.
- Przyspiesza trawienie pokarmów z jelita cienkiego
- Zawiera unikalną mieszankę Biocore DPP-IV
- Dostarcza enzymy wspierające trawienie glutenu
- Dba o równowagę w przewodzie pokarmowym
- Zwalcza dyskomfort związany z jedzeniem
- Wyjątkowo przemyślana mieszanka enzymów trawiennych
Gluten jest białkiem zapasowym zawartym w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie), który działając toksycznie przyczynia się do zaniku kosmków jelita cienkiego – małych wypustek błony śluzowej zwiększających powierzchnię jelita i odpowiadających za wchłanianie składników odżywczych. W konsekwencji tego gluten znacznie upośledza wchłanianie pokarmu, co jest przyczyną wystąpienia licznych objawów klinicznych.
Gluten jest czynnikiem toksycznym w celiakii, alergii (głównie na pszenicę) oraz w niedawno odkrytej nowej jednostce chorobowej, jaką jest nadwrażliwość na gluten, tzw. „gluten sensivity”.
Gliadyna, stanowiąc toksyczny fragment glutenu, odgrywa zasadniczą rolę w rozwoju choroby trzewnej. Substancja ta może powodować poważne uszkodzenia błony jelitowej, w szczególności wśród osób z nadwrażliwością na gluten. Gliadyna wpływa na zwiększenie przepuszczalności jelit, w wyniku czego do organizmu mogą dostawać się większe elementy (np. niecałkowicie strawione białka), które traktowane są jako „wróg” i mogą być przyczyną poważnych konsekwencji ze strony układu immunologicznego.
Celiakia, alergia oraz nadwrażliwość na gluten
Celiakia, czyli inaczej choroba trzewna, to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku, np. podczas ciąży, silnego stresu, infekcji czy poważnej operacji.
Alergia na pszenicę, potocznie nazywana alergią na gluten, to w znacznym stopniu IgE-zależna wrażliwość na gliadynę, a w szczególności jej frakcję ω. Alergia na pszenicę charakteryzuje się natychmiastową reakcją układu oddechowego lub anafilaktyczną, która wywoływana jest np. podczas wysiłku fizycznego.
Nadwrażliwość na gluten jest to trzecia forma nietolerancji na gluten. Dotyczy przeważnie osób dorosłych i cechuje się wystąpieniem jednego lub częściej wielu objawów gastrycznych, np. biegunki, wzdęcia, bóle brzucha. Objawy te mogą również wykraczać poza układ pokarmowy – bóle mięśni, stawów i kości, uczucie splątania. Należy zaznaczyć, że nie należy jej mylić ani z alergią na pszenicę, ani celiakią. Nadwrażliwość na gluten obejmuje przypadki, w których w oparciu o badania diagnostyczne wykluczono celiakię oraz alergię, a także w których pomimo praktycznego braku zaniku kosmków jelitowych dochodzi do objawów niepożądanych.