Indyjska mieszanka przypraw
SAMBAR MASALA 30 gramów
---------------------------------------------------------------------------------------------
SAMBAR MASALA to bardzo popularna w Indiach przyprawa i niesamowitym smaku i aromacie. Jej podstawowym zastosowaniem jest gęsta zupa sambar. Przygotowywana jest ona z kwaśnych owców tamaryndowca, nasion toor dal i warzyw. Jednak SAMBAR MASALA może być również używana do przyprawiania innych zup na bazie warzyw. Sprawdzi się też jako przyprawa do sałatek i gulaszy.
Składniki SAMBAR MASALA:
- kolendra,
- kurkuma,
- kmin rzymski (kumin),
- chili, kozieradka,
- gorczyca brązowa,
- sól,
- pieprz czarny,
- gorczyca czarna,
- soczewica mielona,
- kminek,
- gałka muszkatołowa,
- kwiat gałki muszkatolowej,
- cynamon,
- ziarna kardamonu,
- imbir suszony,
- asafetyda.
Przykładowe zastosowanie Sambar Masali:
- Sambar toor dal z południowych Indii
Składniki:
- 1 szklanka łuskanego toor dalu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka pasty z tamarynd
- 1/2 szkl. świeżego startego kokosa
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 1/2 małego chili
- 2 łyżki sambar masali
- natka kolendry lub pietruszki
Tamarynda to bardzo kwaśne owoce drzewa tamaryndowca. Sprzedawane są suszone, sprasowane w bloki lub jako pasta. W tym przepisie można ostatecznie zastąpić je sokiem z 1 cytryny Toor dal umyj dokładnie i namocz w 4 szklankach gorącej wody na 4 godz. Odcedź, zalej 5 szklankami zimnej wody, dodaj kurkumę i masło, zagotuj na dużym ogniu, potem zmniejsz ogień i gotuj 1 godzinę. Tamaryndę namocz w 1 /3 szklanki gorącej wody. W blenderze zmiksuj kokos, cukier, chili i 1/2 szklanki zimnej wody, dołóż rozpuszczoną tamaryndę i dodaj to wszystko pod koniec gotowania do dalu. Na patelni rozgrzej olej i smaż gorczycę, mieszając. Gdy zacznie strzelać, wsyp sambar masalę, zamieszaj. Połącz z gotującym się dalem. Posól do smaku i posyp posiekaną natką.
- Przepis 2
Składniki:
- Paczka makaronu: rurki
- śmietana 18%
- garść łuskanej pestki dyni
- mieszanka warzywna ze słoika (marchew, groszek, kukurydza)
- przyprawy (asafetida, curry, sambar masala)
Gotujemy makaron na al'dente. Na rozgrzanym oleju (najlepiej gee) prażymy pestki dyni, później prażymy przyprawy i dodajemy mieszankę warzywną. Mocno zagrzać to wszystko i dodać śmietany, wymieszać i posolić do smaku.
Przepis nadesłany przez Pana Łukasza z Bierunia
Wartości odżywcze w 100 g SAMBAR MASALA:
- Wartość energetyczna: 1255 kJ/ 300 kcal;
- Tłuszcz: 12,2 g ( tym kwasy nasycone : 0 g);
- Węglowodany : 33 g (w tym cukry: 0 g);
- Błonnik: 0 g;
- Białko: 14,6 g;
- Sól: 5 g.
Kraj pochodzenia: Indie.
Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc.
Masa netto: 30 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.