SALWADOR FINCA MARINA
Speciality Coffee
100% Arabica
Region: Cordillera de Bálsamo, Quetzaltepec
Wysokość: 1,500 m n.p.m.
Odmiana: Red Bourbon
Obróbka: myta
Profil smakowy: orzech arachidowy, syrop klonowy
SCA: 84,00 pkt
Stopień palenia: jasny
Ziarnista
Metody parzenia: przelewowe V60/ aeropress/ chemex/ mocca master/ french press
Data palenia: maksymalnie 7 dni wstecz
Wszystkie kawy możemy zmielić.
W komentarzu prosimy wpisać pod jaką metodę.
Kilka słów…
Produkcja kawy w Salwadorze kształtuje jego historię od ponad 100 lat i od połowy XIX wieku wnosi znaczący wkład w gospodarkę Salwadoru. Aż do wojny domowej w latach 80. Salwador był jednym z najlepiej zorganizowanych krajów Ameryki Środkowej produkujących kawę, cieszącym się międzynarodową reputacją w zakresie jakości i wydajności. Po zakończeniu wojny kraj dąży do odbudowania produkcji. Ze względu na bogate gleby wulkaniczne i łagodny klimat Salwador produkuje doskonałe kawy i jest domem dla niektórych z najbardziej poszukiwanych odmian na świecie.
Cordillera del Balsamo położona jest w zachodnim regionie kraju, kilkadziesiąt kilometrów na zachód od stolicy Salwadoru. Finca Marina Cumbre posiada 30 ha plantacji kawy uprawianych w cieniu. Koncentruje się przede wszystkim na produkcji kawy speciality i współpracuje z Sociedad Cooperativa de Caficultores Siglo XXI w celu udoskonalenia technik agronomicznych i przetwarzania.