Glony wakame to najpopularniejsze - obok nori - japońskie wodorosty. Mają ciekawy smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Wodorosty wakame to algi, które należą do grupy brunatnic. Mają one kształt poskręcanych cienkich pasemek w kolorze oliwkowym. Rosną w zbiornikach wodnych w miejscach, gdzie głębokość wody nie przekracza 6 metrów. Wykorzystywane są w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej, a ich popularność rośnie – są uważane za tzw. superfood! Algi wakame mają charakterystyczny, lekko słodkawy smak, w którym wyraźnie także przebija się aromat morszczyzny.
Wakame sałatka Chuka 150g Garso
Masa netto 150g
Składniki: wodorosty (Undaria pinnatifida) 78% (kraj pochodzenia: spoza UE), substancja zagęszczająca: agar-agar, grzyby mun (Auricularia polytricha), cukier, chili, sezam, syrop fruktozowy, sól, olej sezamowy, sos sojowy( soja, woda, pszenica, sól), ocet ryżowy, woda , barwniki: E 133, E 102; substancje konserwujące: E 202, E 211.
Średnie wartości odżywcze na 100g
- Wartość odżywcza: 290kJ / 69kcal
- Tłuszcz: 1,5g
- w tym: nasycone kwasy tłuszczowe: 0,3g
- węglowodany:11,2g
- z których cukrów: 10,0g
- białko: 1,2 g
- Sól: 1,82g
Przechowywać w temperaturze od +2°C do +6°C.
Wyprodukowano w Niemczech dla: Nickal Sp. z o.o., ul. Marywilska 26, 03-228 Warszawa.