0,5 kg
Doskonałej jakości słonina dojrzewająca - prawdziwe, ukraińskie sało. Wykonana przez pana z Ukrainy wg niezmienionej od pokoleń receptury (tak jak wykonywali to jego dziadkowie tak i on robi słoninę w identyczny sposób). Wyborny smak i aromat, słonina grubsza na 2-3 palce, dojrzewająca tylko w soli. Po wyjęciu z kamionkowych garnków obsypana papryką słodką, która nadaje słoninie aromatu i delikatnego posmaku. Papryka nie przebija smaku słoniny jest tylko delikatnym dodatkiem podkreślającym smak słoniny bez zdominowania jej smaku mimo, że słonina w papryce jeszcze leżakuje 3 dni.
Idealna do chleba, ogóreczka i wódeczki ale i do zapiekania, smażenia np. jajecznicy. Nie ma lepszej kiszki ziemniaczanej bez tej słoniny - przysmażoną słoninę pokrojoną w grubą kostkę dodaje się do kiszki ziemniaczanej i całość zapieka w brytfannie - smak nieziemski. Słonina jest miękka na tyle że można ją skrobać, a nie tylko kroić w plasterki, papryka delikatna, słodka, aromatyczna. Słonina posiada skórkę, Całość bardzo dobrze smakuje.
Na innych moich aukcjach można kupić różne rodzaje słoniny - dla każdego coś w czym gustuje :
słonina dojrzewająca z beczki - to słonina długo leżakująca w soli, słonina typu lardo w delikatnym, czosnkowym aromacie
słonina Rosyjska - to słonina wędzona leżakująca w ostrej papryce, pikantny smak i wędzony aromat
słonina mało solona na chleb - to słonina wędzona bez żadnych dodatków tylko słonina i naturalne wędzenie na drzewie liściastym
słonina dojrzewająca z pieprzem - to słonina z kamionkowych garnków obsypana kolorowym pieprzem (dla zwiększenia aromatu) jest lekko słona i lekko ostra od pieprzu
słonina marmurkowa - to specjalnie przygotowywana słonina podwędzana z papryką i przyprawami, rolowana na plastrach (a nie na płatach) dzięki czemu jest mniej słona, dobrze przyprawiona o wyrazistym smaku - nadaje się na chleb i do farszy
słonina w ziołach - to słonina dojrzewająca tak jak słonina w pieprzem i słonina dojrzewająca w papryce słodkiej, tylko zamiast pieprzu dodane są zioła typu majeranek, rozmaryn, tymianek, czosnek - dodatkowo słonina dłużej leżakuje aby aromat ziół "wszedł" w słoninę aby każdy plasterek był aromatyczny.
Jak widać oferujemy całą gamę słonin wędzonych i dojrzewających, leżakujących jak i gotowych do spożycia zaraz po uwędzeniu. Każda słonina ma swój wyrazisty i niepowtarzalny smak. Każdy trafi w swój gust, każdy znajdzie słoninę dla siebie. Mięso użyte do wyrobu słoniny pochodzi od małych gospodarstw rolnych gdzie słonina na świni jest gruba (i tej słoniny jest sporo), indywidualni rolnicy produkujący pod siebie lub pod małą sprzedaż w ilości 20-30 sztuk w stadzie nie więcej. Pasza użyta do karmienia to ich własne uprawy najczęściej są to warzywa pastewne, odpady kukurydziane, owoce spady i resztki. Nie karmią paszami przemysłowymi - mają własne uprawy pod pasze dla zwierząt. To bardzo ważne gdyż smak słoniny znacznie różni się od innych słonin oferowanych na aukcjach allegro, a to własnie dlatego, że świnie karmione są w sposób naturalny. Słonina ma neutralny smak bez chemicznych posmaków. Wystarczy spróbować i porównać.