Zastosowanie:
Saletra potasowa jest przydatna w produkcji domowych wędlin. Nie należy używać do bezpośredniego spożycia!
Sposób przygotowania (na 10 kg mięsa):
Peklowanie na sucho: 2g (1/2 łyżeczki) saletry zmieszać z 200g soli kuchennej i natrzeć porcję mięsa.
Peklowanie na mokro: 2g (1/2 łyżeczki) saletry zmieszać z 200g soli kuchennej rozpuścić w 1 litrze wody i zalać kawałki mięsa
W obu przypadkach pozostawić na 3-4 dni w chłodnym miejscu.
Opis produktu:
Saletra potasowa to azotan potasu. Jest bezbarwną, krystaliczną solą stosowaną do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Obok soli kuchennej jest jedną z najważniejszych dodatków przy peklowaniu mięs, który gwarantuje przedłużenie trwałości, ale i zachowanie różowej barwy mięsa.
Saletra kształtuje i nadaje specyficzny smak i aromat mięsa.