Bogdan Olma, Andrzej Drabek
ul. Działy 20
43-340 Kozy
Zakład produkcyjno-handlowy
ul. Liliowa 13
43-340 Kozy
e-mail: olmix.dobreprzyprawy@op.pl
W razie jakichkolwiek pytań prosimy o niezwłoczny kontakt,
z przyjemnością odpowiemy,
Informacje o produktach:
Bogdan Olma
693-361-331
Dominika Niczyj
Można dzwonić codziennie w godzinach:
od 8:00 do 21:00
66 8111 0009 2006 1500
5906 0001
lub na konto PAYU:
W tytule wpłaty prosimy
wpisywać NICK z allegro.
UWAGA!
Nie musisz posiadać konta na allegro, aby kupować na moich aukcjach. Zakupów można dokonywać bez rejestracji.
pośrednictwem:
lub kurierem:
Koszty wysyłki znajdują się na
stronie "O mnie".
Towar wysyłamy w ciągu 24 godzin od daty zaksięgowania pieniędzy na koncie.
Do KAŻDEJ przesyłki, niezależnie od wielkości zamówienia, KAŻDY klient otrzymuje od nas NIESPODZIANKĘ:-)
Saletra potasowa - służy do wytworzenia wraz z innymi składnikami zalew solankowy, w którym pekluje się mięso przed dalszą obróbką.
Na każdy kilogram mięsa przeznaczonego do peklowania należy przygotować roztwór zawierający: 1 litr wody, 70g soli, 10g saletry potasowej, 1 łyżkę cukru, czosnek i wywar z liścia laurowego oraz pieprzu (można dodać kolendry, jałowca oraz rozmarynu). Zalane mięso tak sporządzoną solanką należy odstawić na 5-7 dni.
Proporcja na 5kg mięsa:
Do 2,5 litra wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianku. Całość gotować 10 minut. Do wystudzonej zalewy dodać 10g saletry potasowej, 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru. Całość dokładnie wymieszać.
Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1mm, wprowadzić około 100ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć w kamiennym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7-9 dni w temperaturze 4-8 stopni C. obracając mięso co 2-3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.
Masa jednej sztuki = 50g
Kraj pochodzenia = Polska
Do każdego towaru dołączamy paragon fiskalny lub na życzenie klienta fakturę.